Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Monday, May 14, 2012

Persoalan saya Tentang Keguguran.

Posted by mimie at 5/14/2012 09:26:00 PM
Saya nak tanya kepada sesiapa yang berpengalaman dalam hal-hal keguguran.

LMP 3/3/2012.
Gugur 4/5/2012 masa tu 8w 6d pregnant. 
Hari ni dah masuk hari ke 11 selepas gugur. darah dah stop hari ke 6. mlm hari ke 7 ada klua balik sikit. bermula hari ke 10 (semalam) dah takde darah sampai hari ni.

Sy complete miscarriage, tak perlu d&c.

Kepada rakan-rakan yg ada pengalaman saya nak tanya..
1. Berapa hari kena berpantang?

2. Mcmana cara korg berpantang selepas gugur? any recommendation untuk amik apa2 jamu berpantang tak?
sekarang saya amik Jus Amme 60days Sendayu Tinggu, De Folia Sendayu Tinggi & Biotonica 1. Oke ke?

3. Bila boleh bersama suami semula? Sebaik sahaja selepas selesai berpantang atau kena tunggu 2-3 bulan atau kena tunggu period pertama?

4. Perut korg ada rasa pedih tak skali skala?

5. Korang ada demam ker?

Banyak nyer soalan!



Kalau sudi, boleh tolong ajar saya plak . . . Terima kasih daun keladi






21 comments:

Noorul on May 25, 2012 at 12:38 PM said...

Hai Mimie, nak bagi pendapat dr pengalaman Noorul lepas keguguran dulu...

1. Berapa hari kena berpantang?
-sekurang2nya 14 hari, tapi lagi bagus kalo boleh berpantang 44 hari, cuma maybe sebab kandungan mimie masih kecil boleh kurangkan sikit hari berpantang tu.

2. Mcmana cara korg berpantang selepas gugur? any recommendation untuk amik apa2 jamu berpantang tak?
-Noorul pantang sama mcm lepas bersalin, makan nasi panas2 dengan ikan bilis goreng tanpa minyak, halia dan bawang mentah buat ulam. Kadang2 adalah juga ikan haruan atau ikan merah buat masak stim or kukus.Tak makan jamu sebab org tua2 kata tak elok sebab jamu ni terlalu panas.urul amalkan minum jely gamat dan women supllement brand KORDEL.

3. Bila boleh bersama suami semula? Sebaik sahaja selepas selesai berpantang atau kena tunggu 2-3 bulan atau kena tunggu period pertama?
-Kalau ikut cakap doktor, lepas 1'st period dah boleh bersama tapi sebab kata orang tua2 tunggu 2 bulan bagi rahim sembuh sepenuhnya dulu.

4. Perut korg ada rasa pedih tak skali skala?
-mmg ada rasa pedih sekali sekala sebab dalam proses rahim nak mengecut. Lepas berurut 3 hari berturut2 baru lega rasa sakit n pedih mencucuk tu.

5. Korang ada demam ker?
-masa 2 minggu lepas keguguran tu mmg demam jugak sebab bnyk turun darah. doc akan bagi standby ubat demam n masa 2 minggu tu doc ada bagi antibiotik sekali.

Hope dapat membantu ye...

mimie on May 26, 2012 at 8:40 AM said...

Thanks Noorul...sgt membantu. Skrg ni skali skala ada gak rasa mencucuk kat pangkal rahim. Sy takut nak g berurut. Takut tukang urut tu salah urut ..eh...ada ke camtu? Hehe..insyallah kalau ada dgr tukang urut yg btul2 expert, sy g berurut.

Tq yerr sbb sudi share :)

Naz on September 25, 2012 at 2:11 PM said...

Hi Mimie, thanks for sharing your experience. I pun baru mc last 2 weeks. 12/9/2012. so mmg byk la menggugle cari info pasal ni. alhamdulillah i pun x payah buat d&c. smlm scan doc ckp dah complete.

misz aimi on October 18, 2012 at 12:06 PM said...

nak tanye mase awk scan baby kembar tu ade nmpak jantung die x..jantung baby yg mcm tompok putih kecik je kan..kalo baby kembar mmg jelas nmpak jantung baby tu ade dua ke?? ;)

mimie on November 13, 2012 at 9:27 PM said...

Naz - Alhamdulillah, tak perlu d&c tu dah syukur kan.takpe, insyallah ada hikmah nye ..

misz aimi - a'ah.. masa scan lah nampak ada 2 heartbeat tgh beating dgn laju nye..tu yg tau twin baby. dan masa gugur pun, memang ada 2 baby dalam satu kantung. I think I did posted the picture somewhere in my entry once.

Syuhairah Anuar on January 12, 2013 at 1:18 AM said...

hye.. sy nurul..nk tny la.sy mc 10/12..tp smp skrg xkering2 lg...is it normal sbb sy rs lama sgt... sy xcuci pun sbb dia kua sndri..tp td sy check..doc ckp ada tissue about 1.1cm x 1.5cm telekat seketul.dia ckp tgu smgu..tidak kna cuci tkt infection..so ape pendapat ye..sy kalau blh xnk xcuci...hmm isau nye

farahdila said...

hai....sy farah..8/3/13 aritu sy kn d&c coz sebelum g hosp drh byk n ketul dging kuar, esok tu trus g hosp n kn than selama 2 hri sbbye kn d&c ada tisu sebesar 1.1cm lg trtgl....skang proses brptg.smpi skan drah msih kuar tp kocklatan je wrnnye.

sue hamid on June 13, 2013 at 3:59 PM said...

good info thanks friends..

Anonymous said...

Saya tak berpantang pn lepas d&c.. Habislah..

Anonymous said...

Salam.nk tnye la.ade x sape2 tahu mak bidan yg ade area kl?sy pn br m/c 3mggu lps.tp x wat d&c pn.tq

Anonymous said...

Sy br smlm d&c 16/7/14..tp lps d&c tu c la byk drh klr...pad pertama je byk...tkr pad k2 setitik 2 je drh...tnya nurse norml...ok la tu...ni nk brpntng plk...baby x dnyutn jntung usia 14w..sedih

Diela Dany on April 28, 2015 at 7:02 PM said...

hi....sy miscarriage 2weeks ago...6week pregnancy..sy xda buat d&c...so mcm mn nak confirmkn rahim dah clear ek?sy ada pg scan 2x..dokktor ckp rahim da 0...rahimm 0 tu kira dh clear ka?tq

Diela Dany on April 28, 2015 at 7:02 PM said...

hi....sy miscarriage 2weeks ago...6week pregnancy..sy xda buat d&c...so mcm mn nak confirmkn rahim dah clear ek?sy ada pg scan 2x..dokktor ckp rahim da 0...rahimm 0 tu kira dh clear ka?tq

ummu khayla jual vitamin on September 9, 2015 at 1:33 AM said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tanda anda hamil.

liza chum on December 28, 2015 at 4:07 PM said...

Hi...saya gugur pada usia kandungan 3 bulan...skunk ni da masuk hri ke 6 darah da tak banyak da g scan, dktor da complete..tpi kenapa saya still rasa sakit pada rahim saya..ada sape2 boleh jelaskan tak..

liza chum on December 28, 2015 at 4:08 PM said...

Hi...saya gugur pada usia kandungan 3 bulan...skunk ni da masuk hri ke 6 darah da tak banyak da g scan, dktor da complete..tpi kenapa saya still rasa sakit pada rahim saya..ada sape2 boleh jelaskan tak..

liza chum on December 28, 2015 at 4:14 PM said...

Hai...saya baru keguguran usia kandungan 3 bulan....pergi scan,dktor ckp da complete..hari ni hari ke 6 saya gugur darah da kurang tapi nape still sakit pada rahim ye...

preetysoleha on February 7, 2016 at 4:57 PM said...

Hai nk tny.. saya dh cnfirm gugur... tpi kantong masih ada... nk start pantang dh ke

anis on February 23, 2016 at 7:10 PM said...

Hai everyone. Nie cerita sy.

12hb feb 2016(jumaat) sy bleeding. Doc scan ckp xde heartbeat baby. Mlm tu jugak janin keluar.

Sabtu start berpantang dan uruskn kebumi janin.

Ahad pergi scan kat klinik. Doc kata ade sedikit lg yg tak keluar. Telan ubat nama searble 416 if im not mistaken.

Rabu kantung keluar.

Khamis pergi hospital check and doc kata rahim dh kosong.Tak perlu dnc.

Jumaat sy mula berurut dan bertungku. Sy buat 3 hari berturut turut.

Hari nie, 23hb feb, hari ke 11 sy berpantang mkn, berpantang bersama. Another 19 days to go. :)

anis on February 23, 2016 at 7:11 PM said...

Hai everyone. Nie cerita sy.

12hb feb 2016(jumaat) sy bleeding. Doc scan ckp xde heartbeat baby. Mlm tu jugak janin keluar.

Sabtu start berpantang dan uruskn kebumi janin.

Ahad pergi scan kat klinik. Doc kata ade sedikit lg yg tak keluar. Telan ubat nama searble 416 if im not mistaken.

Rabu kantung keluar.

Khamis pergi hospital check and doc kata rahim dh kosong.Tak perlu dnc.

Jumaat sy mula berurut dan bertungku. Sy buat 3 hari berturut turut.

Hari nie, 23hb feb, hari ke 11 sy berpantang mkn, berpantang bersama. Another 19 days to go. :)

Anonymous said...

Assalammualaikum semua,

Pengalaman saya pula, saya tahu saya pregnant semasa ada sedikit bleeding ketika hendak mandi pagi. Kemudian pergi private klinik untuk cek.

Bila doc u/s doc cakap heartbeat baby dah tak dapat detect. Dia terus refer saya untuk pergi jumpa dr gynea kat hospital kerajaan utk confirmkan lagi.

Kat gynea, doc dah confirmkan heartbeat baby dah tak ada. Doc bagi masa 1 minggu agar baby naturally keluar.

Dalam masa seminggu tu saya amalkan seperti berikut:
1- minum air kunyi 2 kali sehari (1 kali pagi & 1 kali petang selepas makan).

2- minum jus delima setiap hari

3- minum vitamin C redoxon (suam suam panas) 2-3 kali sehari yang 1000g (tak boleh melebihi 6000gram. Ini saya dapat dari website orang putih kata carian how to naturally induce miscarriage.

4- Makan nanas muda 1 slice kecil (size ibu jari tangan) 1 kali pagi dan 1 kali petang.- saya rasa 1 slice dah cukup

5- bawa jalan jalan kat shopping mall , jalan perlahan lahan je

6- jangan makan sejuk sejuk atau benda sejuk.

7- saya amalkan bacaan selusuh maryam ( bacaan nya "Allah humma bihaqqi Maryam......." )

8- saya juga amalkan zikir surah abasa ayt 20 " summas Sabilla Yassara.."

Setelah 6 hari dari pemeriksaan doc, pkul 12.30 mlm tu saya sakit contraction mcm org nak bersalin. Contraction rapat seperti 5min-5min, setelah bergelut dalam setengah jam dengan contraction air ketuban saya pun pecah. Masa tu saya masih tengah berbaring kat atas tilam lagi.

Saya pergi ke jamban utk bersih kan diri. Selesai bersihkan diri saya duduk kejap kat mangkuk jamban. Tiba tiba terkeluar uri dan baby sekeligus. Baby sebesar ibu jari dah nampak bentuk dah. Uri pula sebesar pipi tapak tangan. Selepas bersih bersih, simpan uri dan baby dalam kontainer utk dikuburkan pada esok hari. Pad penuh dengan darah dan sisa sisa uri.

Besok pagi nya saya bawa jumpa dr gynea. Cek u/s dari bawah masih ada sedikit lagi yang tinggal, saya di masukkan ke ward dan di berikan ubat induce utk membuang sisa sisa uri. Induce saya guna 'air' yang dicucuk ke tangan.

Setelah 1-2jam saya selesai induce dan diperiksa semula menggunakan u/s yang dari bawah tu. Dah clear. Dr benarkan saya keluar dan diberikan ubat antibiotik utk dihabiskan dalam masa 5hari.

Bermula lah tempoh berpantang saya. Saya pantang makanan je dan pantang bersama suami.
1- Saya juga amalkan minum air kunyit dan jus halia. Minum selepas makan.

2- beli set berpantang sari ayu. Param/pilis/ tapel berbentuk lotion. Saya suka sangat. Ini semua saya pakai tapi param tak cukup sampai 44 hari sebab saya gunakan kerap untuk memanaskan badan. Pil habis bersalin 1 saya cuma makan 1tablet 1 kali sehari. (Dose nya 1 tablet 2 kali sehari).

3- saya juga teruskan makan folic acid yang dari klinik bagi semasa mengandung.

4- berbengkung setiap masa. Saya guna bengkung moden 3in1 utk siang, atau bengkung tradisional dari atika beauty. Tapi kalau malam saya guna bengkung yang zip tu je. Sebab kalau mlm bengkung tradisional tu mudah longar kerana gundah ketika tidur.

5- sekali sekala saya juga gunakan kapur+air limau nipis untuk ganti param sari ayu, itupun jika rajin nak bancuh. (Saya juga akan cuba losyen mustajab warna hijau kerana ada ramuan limau nipis+halia)

Patang makan sejuk biarlah sampai bila bila. Kerana benda benda yang sejuk tidak bagus untuk rahim wanita. Terlalu panas juga tak bagus sebab beri rahim terlalu kecut. Apa apa pun berpada-pada lah mengambil makanan.

Post a Comment

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare