Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Wednesday, November 9, 2016

Third Trimester

Posted by mimie at 11/09/2016 05:15:00 PM 1 comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah syukur dah dalam third trimester. Semuanya berjalan lancar dan baby sihat. Baby dah start berada pada kedudukan cephalic masa 6months hari tu. Sama macam abang dia dulu, 6months dah cephalic position. Alhamdulillah, moga terus berada pada laluan yg betul ye adik.

Last check up was yesterday. Berat adik dah 1.43kg. Tarian dia dalam perut pun makin rancak. Hehe. Adik suka kick, main blah kanan, berbeza dengan abang dulu suka main blah kiri. Tapi rasanya adik ni lebih aktif dari abang sebab suka gerak-gerak sampai nak terkencing plak mommy. hehe. Kalau position tidur, mommmy suka mengiring ke kanan. Pasal makanan, dari awal awal lagi mommy suka makan manis manis contohnya chocolate, cake etcs. Abang dulu tak pandang pun chocolate semua tu. Lebih ke seafood. Takut kena kencing manis je tapi Alhamdulillah so far masih ok :)

Bila masuk third trimester ni, simptom lidah pahit tu datang balik plak. Macam memula dulu. Hmm... Ingatkan dah takde dah. Sebab dulu masa abang, muntah muntah tu masa awal je. Lepas tu dah takde. Adik ni plak, sejak last week kot rasanya lidah mula terasa pahit balik. alahaiiiii lah! Harap harap tak de la sampai saat kelahiran. huhu.

Ok, nak update pasal berat mommy plak.

Ni amik dari Antenatal Card

30/5/2016 - 49kg
13/6/2016 - 49kg
11/7/2016 - 50kg
8/8/2016 - 51kg
13/9/2016 -53.9kg
11/10/2016 -55.7kg
8/11/2016 - 57.5kg

Moga dipermudahkan proses kelahiran adik kelak dan dikurniakan kesihatan yg baik. Amin ya Rabb

Sunday, September 4, 2016

Serangan cramp yang pertama seawal 19weeks 5days

Posted by mimie at 9/04/2016 12:10:00 AM 0 comments
Assalamualaikum

Pregnancy kali ni aku mendapat serangan cramp yang pertama pada usia kandungan 19weeks 5days. Urat menegang di sepanjang tapak kaki and it really hurts. Seingat aku pengalaman lepas, I wont let my husband urut because it became worst. Ha ha ha. Sakit gilerrrr...

Masa serangan cramp yg pertama, husband not around. Belum balik cuti lagi daaa.. Si anak plak sedap je tidur sebelah .. Anak yg dalam perut duk aktif menendang... Adik baby kali ni suka main blah kanan.. Golek2 tendang2 perut mommy di sebelah kanan, berbeza dengan si abang dulu suka main  blah kiri.

Orait, I think I better off to sleep now.

Till we meet again...

Assalamualaikum

Saturday, August 27, 2016

Babymoon ke Legoland ke kita????

Posted by mimie at 8/27/2016 10:48:00 PM 0 comments
Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dah half way pregnant. Syukur takde apa masalah so far. Cuma rasanya pregnant kali ni aku rasa mudah penat... Pinggang pun dah start sakit..

Next month, InsyaAllah husband cuti ktorg plan nak spend time dengan Ameer sepenuhnya. Nak bawak Ameer jalan-jalan before adik dia keluar. Tetiba sedih plak bila teringat nanti ada adik dia camne ek? Harap-harap dia jadi abang yg baik & paling penting boleh tolerate dengan adik dia.

So, bila sebut pasal bercuti, next month adalah masa yang paling sesuai sebelum perut ni makin membesar. Husband ajak jalan-jalan jauh sikit. Over the sea kekononnya... Tapi aku plak dalam kepala nak makan jeeerrrr. Kalau pergi negara lain, kang aku rindu masakan sini plak. ahahha.... Husband ye ye je nak bawak g satu tempat ni, aku plak berat hati. So, aku tnya Ameer dia nak gi mana. Ameer dah aim for Legoland. Aku plak plan nak makan makan makan so, Johor must be nice for food hunting, Insya Allah...So, we agree for Legoland!

Sebut Legoland, aku plan nak stay hotel sekitar theme park tu, which is di luar kawasan lahhh.... husband plak keras hati nak stay Hotel Legoland itself. Dia cakap kesian kat aku penat jalan bawak perut. ahahahaha.... Another point, plan asal nak bagi Ameer rasa pengalaman penuh kat Legoland. So?? Nanti lah decide.  Ponat den nak pk...

Ade tak sapa2 yg ada pengalaman ke Legoland & stay kat Hotel Legoland tu? berbaloi tak???????

Sebelum aku back off....Meh aku share throwback sikit...

video

Ni video first time Babah ikut pegi Checkup. Masa ni 12weeks pregnant. Dah tau gender masa ni tp tak confirm.

Satu lagi video which reveal our baby's gender masa 16weeks check up ..aku try nak upload tp takdpt. tunggu next entry lah ye. Ponat den tunggu nak upload. Nantok dahhhhhhh...

Ok, good night & Assalamualaikum

Monday, August 15, 2016

Adik Ameer Eskhandar

Posted by mimie at 8/15/2016 02:31:00 PM 2 comments
Assalamualaikum..

Sebelum nak citer panjang, nak story sat pengalaman my pregnancy.

Well actually this is my fourth pregnancy. Number 1- miscarriaged twin 4th May 2012. Number 2 - healthy baby boy 28th February 2013 ( Ameer Eskhandar ). Number 3 - ectopic pregnancy at 7-8weeks ( laps operation 31st Dec 2015 - remove left tube ). Number 4th - InsyaAllah with this lucky baby number 2. Actually now dah 17weeks of pregnancy. Expected delivery date somewhere on January 2017, InsyaAllah..

We ( me, my husband and my son Ameer) dpt tau yg Im pregnant with this number 2, last April 2016. Masa tu tengah busy update few stuff untuk rumah sewa kami di Vista Ilmu Kota Samarahan. Angkat barang berat2x naik tingkat 2, can you imagine? Perasaan pelik mula timbul bila lidah always nak makan sup daging or tulang. Always.. Masa awal2 tu memang takde menu lain, sentiasa sup tulang 😱😱😱  Sampaikan mak pun cakap muka I muka sup tulang. Ha ha ha

Malam tu I buat pregnancy test. Naik two lines. I terus let my husband and my son know about it sbb seriously I duk main angkat barang naik tingkat 2. Risau gak effect dgn pregnancy. Ameer punya reaction?? Dia automatically cakap "Terima kasih Allah swt sebab bagi Ameer adik lagi" I terus terharu dia cakap macamtu. Sebab sebelum ni kan ectopic,  and he knew that Allah dah ambik balik adik dia. 😒 The moment he know that Im  preganant again with another baby, dia terus cium perut I and cakap "terima kasih Allah" . Husband?? Kalau anak dah happy giler, bapak budak ni lagi lah happy tak hengat.... Alhamdulillah, syukur ya Allah

Masa pergi buat first check up, kantung pun tak nampak. Doktor pun suspect another ectopic but she advise for repeat scan the following week. Masuk 5th weeks pregnancy, spotting pulak. Makin risau dibuatnya. Kantung tak nampak, spotting plak. Terus pegi BMC for second opinion (3days after the first time scan). Alhamdulillah, doctor can see the baby, with beating heartbeat. Masa tu 5weeks+ . Syukur sangat baby dalam rahim. And doctor check pintu rahim etc, smua ok. Then, dapat la ubat kuatkan rahim (not duphaston... I cant remember the pills but surely will update once I ingat)

The next Monday, I datang balik ke Columbia Asia hospital seperti yg dah dijanjikan. Masa tu tak bgtau pun dah check kat BMC. Just bgtau ada spotting. Muka doktor dah mula risau dan dia pun mula scan. Actually I knw earlier yg baby dlm rahim😜 . But her respond was priceless bila tengok baby dlm rahim and dah ada heartbeat. Dia punya happy tu, best giler. Sebab doctor dah start risau takut another ectopic. Syukur 😊😊😊

Masuk 6th weeks, spotting dah takde. About a week camtu la spotting. Tak tau kenapa. Lepas tu langsung takde spotting sampai la ni. Syukur.

So, dipendekkan citer, husband first time follow pegi check up was on 12 July 2016. Masa tu check up for 12 weeks. Doctor dah bgtau awal she plan for First Trimester Sreening which to discover genetic disorder. It will combine antenatal tests which includes ultrasound scan and blood test.

For ultrasound scan, it will involves measurement of the nuchal translucency (the fluid filled space beneath the skin behind the neck). The large nuchal translucency measurement maybe an early indication of chromosomal abnormality for eg down syndrome or heart problem in baby. Selain dr tu, it will also checked  nasal bone to see if it present.

After ultrasound scan tu, kena buat blood test plak to check two hormones normally found in all pregnant women iaitu Pregnancy Associated Plasma Protein-A (PAPP-A) & free beta-subunit of human chorionic Gonadotrophin (free B-hcg). Selalunya dalam kes down syndrome, free B-hcg is relatively high and PAPP-A level plak low.

Ahhh.. Ilmiah sangat plak 2 perenggan padahal tadi nak citer pasal husband first time tengok baby masa ultrasound. Geh geh geh. So dapek lah encik husband tengok baby yg super aktif plak masa tu including 3D and 4D scan skali. Memula tak nampak gender nya but then lepas buat 3D nampak ler adik ameer ni. Alhamdulillah πŸ˜€

Ohya, up until now, mualmual masih berjalan seperti biasa. Selera makan boleh tahan tapi suka yg manis πŸ˜₯ takut plak kena GDM. Air favourite, jasmin milk tea, watermelon juice, vanilla milk tea, whatever sweet... Hmmm..




Oh.. Rasa mcm terpanjang plak post ni. Meh la i cut it short. Will update next soon. Daaaa.. Doakan semuanya sihat dan ok 😊

Thank you love!!

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare