Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Monday, February 25, 2013

Hubby is on his way home

Posted by mimie at 2/25/2013 11:56:00 PM 0 comments

Picture update yo!

Safe journey home shankshank syg!

Wednesday, February 20, 2013

Check up at 37weeks 3days

Posted by mimie at 2/20/2013 05:10:00 PM 0 comments

Alhamdulillah... dah 37weeks 3days rupanya si kecik dlm ni membesar dlm perut aku. Mesti comel dia berehat dalam tu kan. Hehe

Tadi appointment pukul 10am. Aku dtg sedikit awal plak hari ni, 9.45am. Hee..takpe, tunggu sekejap jer.

As usual, check up dimulakan dengan timbang berat, pastu jumpa Doktor. Hari ni Dr Clarence Chuo nampak casual. Hehe. Tak macam doktor plak. So, result untuk minggu ni:

berat mummy : 61kg (turun 0.5kg)
berat baby : 2.629kg
BP mummy : 100/60
FHR : 144bpm
AFI : 12.28 (air ketuban)
PI : 1.08
position : ceph but not yet engaged (baby tunggu babah dia balik next week..hihi)

Saturday, February 16, 2013

Guarantee Letter from MSH International

Posted by mimie at 2/16/2013 11:59:00 PM 0 comments
Syukur Alhamdulillah...

Husband baru je email Guarantee Letter dari MSH International untuk delivery nanti. 

We have been working on it for it since...entah! Haha... sbb husband keja nun jauh di sana, so agak sukar untuk kami communicate dgn husband-company-insurance-hospital-doctor ... banyak process. sbb hospital di Malaysia,MSH nun di Qatar. Tp once aku mintak Dr Clarence tuliskan surat untuk aku, indicating my EDD and estimated cost for delivery last week, everything settle sekelip mata. 
Rabu lepas masa buat follow up tu, Dr Clarence tulis surat (by hand ok) atas letterhead Columbia Asia & bg estimate cost around RM3k to RM8k++, sign dan cop! 

Aku balik rumah, scan, email kat husband, tadaaa... hari ni dah siap Guarantee Letter. 

Anyway, syukur Alhamdulillah... ini lah namanya rezeki. Walaupun hakikatnya, monthly gaji laki aku kena tolak untuk MSH International nih.he he. Kira free lah kan. Kalau tak ambik, lagi rugi. Dah la husband aku potong gaji bulan-bulan. Tak amik lak, rugi lah. Baik takyah subscribe company insurance! Hehe. Alhamdulillah syukur.

Sebenarnya selama ni ktorg laki bini tak pernah nengok rupa Guarantee Letter. Takde idea how it looks like. Pihak hospital Columbia Asia just cakap Guarantee Letter... bla bla bla.  So selama ni, ktorg main bayar je dulu untuk schedule follow up. Alhamdulillah, lopas nih, takyah risau... kalau takde, masak gak nak bayar tu. Baik aku beli benda lain kan... 

So, to those yg macam aku nih, tak pernah tengok rupa Guarantee Letter , boleh refer pic. Normally Guarantee Letter ni di keluarkan oleh org yg nak sponsor cost hospital iaitu insurance company. Guarantee Letter ni ada mcm2 jenis. tp kat sini aku cuma cita pasal Hospital (to be specific, delivery) Guarantee Letter. Kalau korg ada insurance, mintak dorg kluarkan GL ni, dorg akan deal directly dgn pihak hospital dan tadaaa... korg goyang kaki jer pastu. Cuma at first, korg kene sediakan surat dr doktor tu je lah..

Niat bukan nak menunjuk tp mungkin ada reader yg macam aku, tak tau GL pastu husband jauh lak di sana... bila aku g hospital, aku tanya boleh pakai ING card aku tak(company aku pakai ING) .. dorg ckp dorg cuma terima GL. Aku pun blur apa GL. ING company aku tak cover maternity n delivery. So, no GL provided for maternity. Kesian kan. So, tanya husband... husband yg jauh di Qatar mmg tgh working on it. tp sbb jarak, MALAYSIA & QATAR , tu yg buat sedikit sukar untuk aku. Atleast now dah lega sbb pihak MSH International direct deal dgn pihak Columbia Asia. Ktorg tak perlu buat ape dah. Alhamdulillah...syukur!



Baby dah turun sangat ke?

Posted by mimie at 2/16/2013 01:03:00 AM 0 comments

36w 6d

Since 36w 4d aku rasa baby macam bawah sgt plak. Kekadang terasa giler kepala dia macam goyang2 kat tuuuttt. Nyilu...

Baby, kalau nak kluar sekalipun, tunggu Babah balik oke. Lagi 11 hari tau babah balik. Nanti kita main sama-sama babah. Kluar bulan March tau!

Siang tadi, aku setel banyak hal kat bank. Kluar rumah pukul 2.45pm, sampai Maybank at 3pm, dah siap buat Current Account at 4.30pm, pegi deposit $$ kat CDM Bank Islam, pegi beli buah tangan sikit untuk Ngah aku kat kampung, singgah jap kat Kampung, pastu pegi RHB tp smua CDM out of service, pegi pasar beli ikan fresh untuk dinner, singgah jap beli buah sikit, pastu baru balik rmh. Masa drive balik rmh tu, tiba2 aku sakit blakang. Haiiissshhh ... tak pernah2 rasa camtu. Aku dah mula pk mcm2. Dah nak start ke? Sampai rumah je, klua dr keta, pinggang dah otometik ok. Hishhh! Wat saspen jerr...

Sekarang ni, 12:55am, dah masuk 16 Feb 2013. Belum tidur. Baby active especially bila dia bergoyang2 turun bawah, nyilu la sayang... nak terkencing mummy di buat nye. Senak perut aku. Hehe ... eh! Tgh aku update ni, elok je dia kick aku dgn bersungguh. Marah ekk baby mummy ckp camtu. Iyerrr lah... gerak la puas2 ye. Jgn merajuk tau.mummy tak marah. Cuma nak luahkan jer supaya jd memori kita bersama. Hehe. Active sungguh kamu! Like almost every selang masa 20-40 minutes, baby mesti move move move. Cayanggg anak mummy! Grow healthy & stronger each day darling! Amin ya rabb

Wednesday, February 13, 2013

Check up 36weeks 3days

Posted by mimie at 2/13/2013 11:04:00 PM 0 comments
Alhamdulillah, tadi dah buat check up , mcm biasa dgn Dr Clarence Chuo.

Nak update sikit-sikit jer ...
Berat mummy : 61.5kg
Urine : -ve
BP : 90/60
berat baby : 2.499kg
Position : ceph
Baby heart rate : 126
Ahhh...byk nak update. Nanti la continue.hihi...ada kejo plak sattt

Monday, February 11, 2013

Packing beg hospital!

Posted by mimie at 2/11/2013 12:01:00 AM 0 comments
Alhamdulillah..Genap 36week.

Another 4 week to go. (I hope less)
Hari ni baru masuk kan barang baby dalam beg hospital. Belum complete kot... ni yang aku dah masukkan...

Barang baby:
1. Baju new born - 3pasang
2. Mummypoko New born - 6
3. Baby towel - 1
4. Baby blanket - 1
5. Towel/blanket 3in1 - 2
6. Minyak panas baby (sendayu tinggi) - 1
7. Lampin Pureen - 2 (in case perlu)
8. Baby wipes Pureen
9. Barut baby - 4

Barang mummy:
1. Sweater - 1
2. Kain - 2
3. Maternity pad
4. Minyak panas mummy (sendayu tinggi)
5. Stokin - 3
6. Sapu tangan - 4 (boleh share dgn baby)
7. Bio essence facial wash

Lain-lain.... apa lagi tertinggal ek?

Document, aku dah ready satu file. Semua dalam tu. Nanti boleh grab jer pastu jalan. Cuma kan... aku sebenarnya belum hantar buku pink untuk simpanan gov hospital. Dua-dua kat aku( sbb hari tu aku transfer out dr Kuching ke Bintulu ).. Agak agak, penting ke nak hantar buku pink tu kat gov hospital/klinik?? 

Friday, February 8, 2013

Batuk lah pulokkk!

Posted by mimie at 2/08/2013 11:40:00 PM 0 comments

Last Monday, aku kurang sihat. Tekak rasa semacam jer. Badan plak lemah. Adoiyai! Jangan lah demam.

Alhamdulillah, amalkan madu Yemen yang hubby belikan dulu, batuk berkurang lah sikit.

Tapi, tiba - tiba lak hari ni gatal tekak aku datang balik. Dah berapa hari aku tak minum madu, pagi tadi aku minum madu balik. Sesudu madu(original taww!bkn madu campuran) aku masukkan dalam cawan, letak air suam, minum. Malam ni plak, aku minum air limau. Tapi, aku rasa madu lagi ngam! Esok minum madu balik..

Hari ni rupa2nya dah 1 tahun, 1 bulan, 1 minggu, 1 hari kami nikah. Alhamdulillah... mudah2an sentiasa bahagia sampai ke syurga. Makin bahagia gitu... amin ya rabb

Friday, February 1, 2013

Sebagai Rujukan

Posted by mimie at 2/01/2013 06:07:00 PM 0 comments

Untuk rujukan SCAN

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare