Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Sunday, December 30, 2012

What is the best investment??

Posted by mimie at 12/30/2012 07:11:00 PM 2 comments
Macam yang aku dah janji before ni, aku nak share pasal Investment. Apa yang babah buat? Meh aku story..

Begini kisahnya. Masa tgh jalan-jalan kat Merdeka Plaza hari tu, kami di datangi oleh seorang lelaki. Then, dia ajak duduk kat booth and dia mula story pasal Early Education. Aku at first memang tak nak duk lama tapi yang menariknya, husband yang beriya-iya. Selalunya kalau ada promoter menghampiri kami di shopping mall, husband yang akan awal-awal cakap "Takpe..Thanks" or "Takpe, kami dah ada" . Tapi kali ni, bila husband tengok pasal Early Education, husband yang tarik tangan kita untuk follow laki tu pergi ke booth. And, husband mendengar dengan penuh minat, while aku. Angguk-angguk.. Aku tak expect husband betul-betul berminat nak dengar. First time okay dia nak dengar promoter/salesperson promote barang kat shopping mall. So we spend almost 30minutes kot. Or lebih. husband tanya banyak benda kat mamat India tu. 

Satu persatu explanation dia bagi, and husband makin berminat. Kebetulan tiba-tiba husband dpt phone call from customer dia (well, my husband is also doing gold as his part time job..) Selalunya kalau customer call nak beli emas (Public Gold) , husband akan borak lama.. Masa tu aku amik kesempatan , terus tanya Mr Rajesh (promoter tu tadi) berapa harga benda yg dia promote tuh. Dia cakap RM2161-RM2400. 

"Mak aih...." terbeliak sat mata aku. Well, yes I expect this books memang tak murah. Tapi aku tak expect sampai RM2400. 

Then, husband datang balik and continue borak pasal buku. Eh.. sekejap plak husband borak dgn customer dia. (Customer tu beli 10g Public Gold bracelet..rezeki. Alhamdulillah)

Lepas habis borak, husband tanya aku : "Kita beli okay"

Aku : "Eh, biar betul nak beli ni?"

Husband : "Just imagine why do some parents sanggup spend sampai beribu-ribu untuk beli mainan baby Fisher Price bagai nak rak. Why don't we spend on this? For baby's future jugak kan. Well, baby can listen. As what we did everyday, ngaji untuk baby, pasang Quran masa tidur. Kita jugak boleh read story books for baby too. Baby kan dah boleh dengar."

Aku: "So, saya lah yang kene read the books everyday for baby ekk" sambil gelak. 

Husband pun gelak skali. Hihi.

After beberapa reason yg husband bagi (dia memang camni. Selalu menang dengan reason dia. We will list out pros and cons everytime ada percanggahan pendapat macam ni. Hari tu masa dia nak beli Samsung Note 10.1 pun, kami duduk sat, dia list out pros&cons and dia menang, aku kalah. So beli! Hmpph!)   

Mr Rajesh tu pun sanggup gak tunggu kami discuss. Memula tu, aku cakap kat husband, kita discuss dulu, esok kita datang lagi. Tapi, husband memang akhirnya berjaya pujuk aku. So, we agree to buy. After payment has been made, ktorg masuk KFC, makan. 

And, today.. baby dah genap 30weeks. Pagi-pagi lagi 8am, ada orang call cakap dah depan rumah nak deliver Books. Alhamdulillah, bila aku bukak jer buku-buku tu, seriously aku terus jatuh cinta kat buku-buku dia. Junior books tapi sangat interesting. Aku sebagai orang dewasa ni pun banyak gak tak tau terms , words etc dlm buku tu.  Alhamdulillah, sekarang aku rasa tak rugi beli buku tu. As what husband said, "Knowledge is the best investment"

Meh aku share apa yang ktorg dapat:
1- Raise Your Child's Self Esteem
2-
Fun Thinkers Board Games (Contains - 10 level of books activity , Parents guide & Board)
3- Junior Dictionary ( contain - 2 dictionaries with 3D Cover Dictionary )
4 - Story Books (contain of 5x5 minutes Story Books and 5x10 minutes Story Books)
5 - Question & Answer Books (contain of 10 Q&A Books)
6 - Magic English (contain of 26 Activity Books & 26 DVD for each book)
7 - Words, Words, Words (contain - 4 x 600words book) 

And, all with hard cover & quality papers yg tidak akan di makan anai-anai. And, for your information, buku-buku ni publish by Scholastic, publisher Harry Porter etc. Sila search yer. Aku kalau pasal buku-buku ni tak de lah expert sangat tapi itu jer yang aku tau. Hek hek.

Bila tengok semua buku-buku tu, seriously berbaloi. Alhamdulillah... aku dah start read story books for baby :)

Here are the books!

Complete Set yang dah di terima. Tinggal Word, Word, Word jer belum

Raise your Child Self Esteem

Fun Thinkers with board games. Seronok tau main ni. Ada 10 level. Makin lama makin susah :)

I pick this one as the best. Junior Dictionary. Thesaurus & Picture Dictionary. Very interesting!!

Story Books. Dalam 5 minutes story books tu ada banyak citer gak. Aku start with 5 minutes dulu. 10 minutes story book pun ada byk story!

This Q&A books pun interesting. Dalam dia ada persoalan dan jawapan. Contoh, what is the biggest mammals. Imagine jer ada 10 buku Q&A. Sangat banyak yang aku tak tau sebelum ni aku tau dari buku ni. My no 2 choice after dictionary :)

Buku & DVD include skali. Pasang DVD, ada cerita with classical music. 

**Ada pendapat mengatakan kalau bagi baby dengar classical music boleh increase tahap pemikiran budak tu. Wallahualam**

So, thank you Babah for buying these for baby. Insyallah, as what you said "Investment terbaik adalah ilmu" 

Saturday, December 29, 2012

Set berpantang Amme Complete Sendayu Tinggi

Posted by mimie at 12/29/2012 11:03:00 AM 0 comments
Assalamualaikum...
Bermula semalam, Sendayu Tinggi buat promo untuk product dorg. So, aku amik kesempatan jugak untuk memborong serba sedikit (sedikit lah sangat kennn..) 

Kebetulan aku member Sendayu Tinggi, tu yg dpt member price+discount. Aku jadi member pun baru lagi, since May 2012, lepas keguguran anak kembar kami. Masa tu memang tak tau istilah berpantang. So emergency, aku browse hp ku ni, search "berpantang" dan jumpa Sendayu Tinggi. Masa tu memang sorg2 jer. Imagine lah, lepas gugur, aku siap drive dari rumah MIL g Sendayu Tinggi Satok. MIL keje, so aku g sorg la kan. Lg pun, aku rasa aku kuat lagi. Tak macam org berpantang pun. 

Masa tu, sampai ST jer, aku tanya set berpantang. So dorg recommend beberapa product tp bukanlah complete macam yang aku amik sekarang. Totally different! Dulu aku amik D'Folia, Pati Herba, Botanical Herbal dari Sendayu Tinggi. Ape lagi ek. Lupa dah. Tu jer rasanya.. skali tu jer aku beli product Sendayu Tinggi ni. Now baru beli balik. 

Alhamdulillah, sepanjang 2 minggu berpantang, aku nampak fresh, bertenaga dan oke. Minggu ke 3 lepas gugur siap main kat Universal Studio Singapore with husband. Honeymoon. Balik dari Singapore, pregnant si tecik comel sekarang ni dan Insyallah, semoga dgn izin Allah bakal melahirkan yang dalam perut ni awal March 2013. 

So, untuk set berpantang kali ni, aku amik complete set dari Sendayu Tinggi which cost RM 401.10 for member di Sabah/Sarawak. Dapat free beg(mudah ... dpt letak semua brg mummy untuk berpantang dalam ni), tumbler & bekas.
Semalam jugak, babah buat satu investment untuk baby which cost RM2400. Ape yg babah buat? I will update pasal ni next entry oke. Seriously berbaloi. Thank you Babah.

**selain dr tu, aku nak update gak aktiviti semalam**

Kami g makan mi kolok kat kedai kak Bedah. Pegi Kampung Buntal cari fresh seafood nak masakkan untuk husband. Pastu pegi Pantai Pasir Panjang lagi. Aku beli air kelapa & rojak buah. Malam lak jenjalan kat Plaza Merdeka, tu yang husband decide nak invest for baby n our kids in future, Insyallah.. ape benda tu? Tunggu barang sampai rumah, aku cite oke. As for now, meh aku share pics update!

Friday, December 28, 2012

Shopping phase 2. Reason to buy NOW

Posted by mimie at 12/28/2012 02:05:00 AM 0 comments
Hari ni memang spend untuk beli brg baby jer. Aku buat survey secara detail untuk setiap brand ke? Tak. aku buat research sikit-sikit on certain stuff which I think I should, then Aku walk in, aku nak beli, aku beli. Tapi based on check list yang aku dah buat. Mana yang penting aku dahulukan.
Kenapa aku beli NOW? Mungkin ada yg ckp 7bulan 2minggu ni, awal lagi nak beli barang keperluan. Aku rasa, now is the perfect time to buy. Why NOW?

1. Kalau kau rasa kau larat lagi nak shopping time sarat, silakan... 

2. Aku dengan husband PJJ. Husband keje 5-6weeks dan cuti 5-6 weeks. Husband balik Doha 20 Jan dan akan balik ke Malaysia lagi probably 1 March. Aku due 10/3 tp last checkup due 4/3. Kau rasa, aku larat ke nak shopping time tu cari barang? 

3. Aku baru jer dapat cuti seminggu sekarang. Selain masa ni, aku memang lemah sket nak shopping kalau siang keje. Penat tau balik keje nak g shopping lg. So sekarang atleast aku shopping dan aku ada gak masa untuk berehat.

4. Masuk jer January 2013, aku keje 8 hari jer. Which means masa tu aku spend habis2an dgn siapkan keje aku. Focus is all I need. Habis je waktu keje 4.30pm hari Jumaat bulan January tu, aku terus balik hometown, Bintulu. 5 hari kat Bintulu, husband balik Doha. Kau rasa bila lagi waktu sesuai nak beli barang keperluan, kalau kau di tempat aku? Tunggu husband balik 1/3/2013? 

Tak semua orang suami nya ada di sisi setiap masa. So, untuk kami yang jenis PJJ(perhubungan jarak jauh) ni, kene budget masa yang sesuai untuk beli barang sama-sama. Boleh beli sendiri tanpa suami? Aku rasa kalau bab beli keperluan untuk anak especially first child, it is better diskas dgn suami. perbincangan, komunikasi dan peneman adalah antara pengerat kasih sayang berkeluarga. Itu gunanya suami, isteri, keluarga. 

So, hasil untuk hari ni :

Tuesday, December 25, 2012

Shopping barang baby !!

Posted by mimie at 12/25/2012 08:49:00 PM 3 comments

Assalamualaikum

Aku start cuti since Sabtu hari tu. Sampai la 2 Jan 2013. So, memang setiap hari jalan-jalan. Fuhh. Tapi baru semalam beli barang baby lagi. First time beli dulu, masa kat Bandung. Ni boleh dikatakan kali ke-3 beli barang baby with husband.

Hasil kali ni, ktorg dah beli another baju new born untuk baby, Pureen Baby Cotsheet (changing mat), Pureen Baby Napkin - 12pcs, Pureen Nappy Liners (super) - 100pcs. Aku terus register jadi member MummyCare, RM20 for whole life. Selebihnya, will continue shopping esok lusa kot. Banyak lagi tak beli ni.

Selain dari barang baby, tadi aku sempat beli Air Zam Zam gak. Aku sebenarnya plan nak beli air zam zam jer. Tapi kebetulan pakcik tu ada jual air zam zam yg dah dibacakan dengan ayat-ayat Quran dan boleh jugak dijadikan air selusuh, so aku amik tu jer. Aku dapat ni kat Ground Floor Wisma Satok.

Alhamdulillah, sepanjang membeli dan mencari barang-barang persediaan untuk baby dan untuk aku sendiri semasa dan selepas bersalin memang dipermudahkan. Memula ingatkan susah nak cari air zam zam. Tapi, kebetulan duduk lepak dgn husband kat satu restaurant kat Satok, terjumpa plak kedai yang jual air zam zam tu. Senang citer. Tak payah pusing-pusing cari :)

Oke, tu jer kot pasal barang yang aku dah beli. hari ni takde shopping sangat sebab confirm shopping mall penuh. So, aku dgn husband decide nak g pantai!!! Dapat la aku minum air kelapa pandan sebijik hari ni..yeay! Seronok sangat!

Lagi, hari Isnin lepas, husband beli plak Samsung Note 10.1 . Aku memula tak bagi beli dulu sebab ktorg dah masing-masing pakai Samsung Note. Then dia nak beli tablet. Aku siap ungkit ipod touch dia, ipad lagi. Galaxy 5 lagi. Aku suh dia jual dulu gadget yang tak pakai. Tapi last2, aku tewas gak. He he. Dia siap kluarkan reason knapa perlu beli Note 10.1. Oke, aku surrender. Memang Note lebih cun & user friendly kalau nak compare dgn Apple. So now, Ipad 100% aku punyer, dia pakai Note 10.1 . Senyum lebar lah dia lepas beli tu. Siap ajak aku terus balik sbb dia dah excited nak test! He he

Moh aku share few pics sepanjang beberapa hari ni. Kebetulan gak abang n kakak ipar (sebelah husband) baru sampai Kuching gak, dapat lah spend time dengan anak buah baru. Aminurrifatt Ashraf Ariffin. So, ni ler pics :

Saturday, December 22, 2012

Neurogain PB

Posted by mimie at 12/22/2012 11:44:00 AM 0 comments

Saturday. Bermula lah cuti sampai next year. Lepas tu keja lagi 8 hari, then cuti terus sampai bersalin, Insyallah.

Oke, masuk 3rd trimester, aku baru start makan Neurogain PB. Tp aku start 19122012 lah.. hikhik. Baik untuk perkembangn otak baby. Ada 30 bijik, sehari makan satu jer. So kiranya untuk sebulan lah ni. Insyallah aku try habiskan sebotol ni je kot. Ke nak consume sampai bersalin? Will see how... Harga, RM59.90 :)

Sekarang ni, aku masih minum Enfamama Vanilla which aku amik segelas sehari sebelum aku g keje. Tak pernah missed.

Alhamdulillah, kesihatan oke jer so far. Aku perasan masa kandungan aku 4bulan hari tu, masuk check up 5bulan, hb rendah. Probably sebab sebelum tu aku bercuti dalam 10hari, pergi Singapore, KL, Bandung & Bintulu.  Husband continue pergi Brunei. Aku jer tak ikut. Masa tu, boleh dikatakan aku tak minum enfamama, penat, pastu maybe kurang makan makanan berkhasiat. Al maklum lah kan, tgh mood cuti2 di negara orang.

Sekarang, insyallah, aku jaga pemakanan sbb dari apa yang aku makan tu lah apa yang baby makan jugak. Supplement dr klinik, aku tak tinggal. Tambahan Neurogain jer. Skali skala aku minum ICG susu kambing Biodex. Tu pun lebih masa first trimester dulu. Masa tu kan, morning sickness teruk. Tak bleh nak makan apa2 daa.. tu yg tak habis aku minum produk biodex.hihi

Oke...selamat berhujung minggu!

Tuesday, December 18, 2012

Scan baby lagi! 28w plus

Posted by mimie at 12/18/2012 07:29:00 PM 0 comments
Alhamdulillah

Hari ni scan baby. 
Tapi kan.. Umur baby tak sama plak dgn LMP. EDD baby dah berubah jadi 4/3/2013. Alamak.. Risau baby besar jer. Kena control makan lah ni. Hmmm...

Masa doktor scan tu, nampak la degupan jantung dia. Lepas tu, doktor tunjuk *tutt* dia, kaki dia, badan dia dan kepala baby. Position baby cephalic & dia belum enganged lagi la. Dia cakap baby masih ada masa untuk pusing lagi. Kedudukan uri, kat atas dan Alhamdulillah, doktor cakap Insyallah kalau maintain macam ni, boleh bersalin normal. Harap-harap gitu lah ekk.. Amin ya Rabb

Satu lagi update, Start today onwards nak consume Neurogain PB. Insyallah, iya elok untuk perkembangan otak baby.

Sunday, December 16, 2012

The Beginning of 3rd trimester

Posted by mimie at 12/16/2012 09:41:00 AM 0 comments
Bismillah.. 
Alhamdulillah, hari ni dah masuk 3rd trimester. Semoga baby membesar dengan sihat, kuat, pintar, soleh/solehah, handsome/beautiful, gorgeous, bijak.. Ecehh...byk nye. Kalau boleh, semua yg baik-baik untuk baby. Mwahs.. Amin

Hari Jumaat lepas, hubby kene invite pegi Launching Quiksilver. Tak sangka lak event tu by invitation only. So, we are among the first person yg di beri priority untuk shopping with discounts & privilage yg superohsem. Owner QS pun dtg skali siap ada tarian kebudayaan, goodies bag QS, makan-makan sikit :D

QuikSilver goodies bag for VIP member. Bag ROXY of course aku punye! Alhamdulillah

Mr husband attending QuikSilver Launch at Plaza Merdeka.


Semalam turn aku plak dapat invitation to attend Dorothy Perkins 1st Store in East Malaysia Fashion Show. Sama jugak lah kes dgn QS cuma yg ni ada fashion show. Aku plak excited tengok goodies bag DP which is DP shades with total UV protection. Bila balik rumah, baru perasan ada RM50 voucher for normal priced item together with the goodies! Ohmaii~ I thought it just a piece of paper trash which I almost throw it away at first. Nasib baik tak buang taw! Semalam masuk DP store after the fashion show event without knowing the existence of that voucher. Sayang kan?? So, hari ni ada alasan nak pegi DP lagi for another shopping!

Dorothy Perkins goodies! Thank you FashionFastForward for inviting me

RM50 DP Voucher yang aku almost buang sebab tak perasan ada voucher at the back. Front Page nampak macam advert DP biasa jerr. hihi..

Dress/Jubah hubby bought at Old Sanaa Yemen.

Oke, tu pasal mummy & babah. Baby punye mana?? Jeng jeng jeng... ada jugak. Alahai.. baby punye lagi 'siuk'.. We went to Cotton On Kids at Level 2 and grab, grab, grab. Since this is the first time beli barang baby kat Kuching. Before ni beli kat Bandung & babah beli kat Dubai. Bila beli kat tempat sendiri memang tak beringat lah kan. Ada discount some more! And guess what, I am planning to shop again today. Sebab semalam discount kaw-kaw giler kat Cotton On. tak tau plak SALE sampai bile. hmm~

Panjang betul citer pasal shopping. Ada kaitan dgn Title Post ker? hihi. Takpe, yang penting mummy & baby happy, babah pun happy. Alhamdulillah... So, today is the beginning of 3rd trimester. Meaning to say only 12 weeks left to meet baby ... Cant wait! May you grow well, healthy, stronger, handsome/beautiful, brilliant & become a perfect Muslim. Amin..Love u baby & babah

Friday, December 14, 2012

My 2nd trimester is soon over

Posted by mimie at 12/14/2012 10:43:00 AM 2 comments

Alhamdulillah, 2nd trimester will soon be over by this coming Sunday.meaning to say, 3rd trimester is coming!!

Syukur, sepanjang first and second trimester yg bakal berakhir ni, takde apa2 masalah sangat. Walaupun first trimester bermula dengan morning sickness yang agak terok. Especially during 6-9 week of pregnancy.

Second trimester, selera dah mula ada cuma aku still tak makan daging lembu & kurang makan ayam. Ayam aku makan tp cuma sup ayam, ayam goreng & grill.

Third trimester, aku harap iya berlalu dgn smooth, hingga lah saat2 melahirkan si kecik kelak.

Hmm.. sekarang ni husband dah ada kat rumah since tgh mlm Selasa hari tu. Or to be exact, 12-12-12 around 1am. Tp sepanjang dia kat rumah tu, cuma sekali jer kami berkesempatan untuk makan bersama, which is this morning, breakfast. Selebihnya? Makan dgn kawan masing2 & husband lak dr hari dia dtg sampai le ke next week kot busy sbb kawan dia datang Kuching gak, so he need to accompany them. Aku, normally kalau malam, memang tak join sebab tau dorg confirm balik lewat giler. So, masak jer kat rumah :)

Sekarang, aku ngantuklah tersangat. Sebab semalam husband balik around 2am , aku terjaga lepas tu terus tak leh tdo.hurmm.. pagi ni mmg ngantuk teramatsssss.

Anyway, here are some of my pics taken during the last week of 2nd trimester.

Tuesday, December 11, 2012

"Babah is on his way home!"

Posted by mimie at 12/11/2012 11:19:00 PM 0 comments
Yeay. Alhamdulillah..masa yang di tunggu-tunggu hampir tiba. Husband now dalam flight from KL ke Kuching. ETA 12.05am 12 12 12. Yup, tengah malam. Seronottttnyerrr!!!

Cant wait!

Nak g epot sat g. Baby tak sabar nak main dgn babah :D

Alhamdulillah. Love u sayang! 

So, below are few photos husband send to me through whatsapp. 

Flight Emirates Flight from Dubai to Kuala Lumpur. Babah was here :)

Babah on the way balik hotel lepas turun dari chopper. Doha Qatar

Husband took this photo on his way from Doha to Dubai

"Thank you babah for buying baby new cloth" - H&M Doha

Monday, December 10, 2012

Babah shopping for baby!!

Posted by mimie at 12/10/2012 08:34:00 AM 0 comments

Semalam, husband dah naik darat. Doha. So ktorg dah dpt connect through phone! Yeay.

Husband cakap dia g shopping. Oke. Pastu dia send pics kat whatsapp. Rupa-rupanya shopping baju, jeans, sweater for baby. Pastu aku tanya, ada beli baju sendiri tak. Husband cakap takde. Amboi amboi amboi... memang beriya dia shopping for baby. Baju baby lebih mahal lagi dr baju org dewasa. Tu belum lahir lg. Hihi. Tp comel-comel jer barang baby! Aiseyhhhh... aku lak tak sabar nak belek2. Tengok pics kat phone tak puas... hihi..

Hari ni husband pegi Dubai plak. Esok baru dia balik KL dulu then mlm baru continue journey to Kuching. Midnight baru lah mummy & baby jumpa babah..yeay! Excited nya....

Baby, esok jumpa babah!

Saturday, December 8, 2012

EDD : 8 December 2012

Posted by mimie at 12/08/2012 02:55:00 PM 0 comments
8 December 2012, hari ni...

Hari ni sepatutnya EDD for our twins. Al Fatihah. Terima kasih Allah, sebab anak-anak kami tu dah bersamaNya di sana. Mesti dua-dua tengah happy main kat sana kan :D Mummy&Babah love you both so much! Take care hunns~

Malam tadi, aku mimpi baby. New born baby. Comel sangat. Tak tau iras saper. Baby kan... Hihi. Bersih & putih berseri taw baby... Our little baby yg sedang membesar dalam tummy ni kot. Dia bukak mata, tengok muka aku. Alala... comel nye! Tak sabar lak nak pelukceom si kecik ni nanti. Insyallah, 93hari lagi. 

Esok genap 27week baby :D Esok, babah crew change. Apa maksud crew change? Babah kat offshore rig. Kat laut for 5-6 weeks. To be exact Al Zubarah Doha Qatar. So, esok Babah akan tukar crew, Babah balik ke darat naik chopper. Once landed kat darat, Babah will get his phone back. Then, baru dapat whatsapp, SMS, call! Selama kat offshore rig, Mummy&Babah online jer. FBChat @ YM @ E-Mails. That is how we communicate. Ada gak Babah call. tp tak lah sampai bergayut kan... Kami memang jarang bergayut pun. Dari zaman couple lagi. Tak reti nak bergayut. Hehe. 

Oke, weekend! Full rest... daaa~

 

Thursday, December 6, 2012

Im counting days!

Posted by mimie at 12/06/2012 09:51:00 AM 0 comments

Hubs will be around next week. Yay!
Tickets confirm already
but thiS time hubby will go to Dubai first sebelum ke KL sbb nak survey places for my in laws.
9 Dec - Crew Change from Al Zubarah Rig to Doha
10 Dec - Doha to Dubai (selalu direct flight Doha KL tp this time hubby jenjalan Dubai sat.. so be patient baby babah oke)
11 Dec - Dubai to KL
11Dec - KL to Kuching. Yay!

Mummy and baby cant wait to meet babah. Yeay! Baby pun melonjak keriangan ... eh !

Have a safe journey home babah...
5 days left to meet babah Az!

Tuesday, December 4, 2012

Mood happy.

Posted by mimie at 12/04/2012 09:58:00 AM 0 comments

Alhamdulillah, hari ni mood happy... Reason?

1- Husband will be around next week! Yeay
2- December 2012 aku cuma kerja 15 hari sebab office aku dah force Annual Leave . So aku di paksa cuti.heks
3- January 2013 aku cuma kerja 8 hari dan bercuti sampai my maternity leave!

Happy sangat taw..tp for the time being, mood dan aura happy ni adalah sebab husband nak balik cuti for 6 weeks dah! Wahhh....seronok2. Baby pun ikut lompat2 skali. Hihi

Ps/ tadi akak cleaner kat office tanya aku dah brp bulan. Aku cakap 6.5month. Hihi. Dorg ckp macam 2-3 month! Hehe... kecik kan? Tips? Baju kena taw... kena cun melecun.hihi.. padahal, kalau aku tayang perut ni, dah macan bola kot. Hihi...

Monday, December 3, 2012

Stress!!

Posted by mimie at 12/03/2012 09:24:00 PM 0 comments
Hm... stress! Stress atas benda yang tak sepatutnya aku nak stress. Ini yang buat aku makin tak suka nak campur hal-hal macam ni. Semata-mata nak kejar $$$ dan pangkat. Urgh!

I left laptop, g mandi lama-lama. Duk bawah shower lama-lama, bagi release semua air mata skali dengan air yang mengalir dari shower. I should NOT stress! Nanti baby effect jugak. Aku pun dpt rasa dia mengeras dlm tu. Kesian baby.

Grab my phone & update some entry. Hope it works. Oke, jom tenangkan hati dengan ngaji... Bismillah...

Sunday, December 2, 2012

Happy 26 weeks baby!

Posted by mimie at 12/02/2012 11:32:00 AM 2 comments
Assalamualaikum.. 

Hari ni, genap 98 hari atau 14 weeks lagi tinggal sebelum dapat bersua muka dengan si kecik yang suka main-main dalam perut mummy. Alhamdulillah, masih aktif si kecik mummy&babah.. Semoga little munchkin bamm-bamm terus grow well, healthy & stronger each day, Amin Ya Rabb...
 
Ni video perkembangan bayi pada usia 26weeks. Baby dah boleh respon dengan bunyi & vibrate dari luar ... So, banyak-banyak lah bercakap dengan baby sebab nanti bila dia lahir, dia dah kenal suara Mummy&Babah dia :D


Pic taken : 29 November 2012 (25weeks 4days)


Another 98 days!!! Semoga Allah melindungi & merahmatimu baby kecik~

Saturday, December 1, 2012

Don't worry, labor is not that hard! Smile & Relax~

Posted by mimie at 12/01/2012 11:20:00 AM 0 comments
Untuk meningkatkan aura-aura positive, aku search youtube. Kalau tengok dan dengar cite dari blog-blog lain, most cakap sakit etc etc etc. So, aku cari aura positive dari tengok minah salleh punye experience during the labor. Serius mudah dan dorg takde pun cakap sakit sakit dan sakit. (Well, I know bersalin memang sakit tp kene ada aura positive!) Fuhhh. Harap-harap, aura positive di kekalkan sampai lah saat bersalin kelak, Insyallah... Jom tengok! Don't worry~ tak menakutkan pun video yang aku up kan nih :D


Wednesday, November 28, 2012

Si ganteng deyhh!

Posted by mimie at 11/28/2012 09:33:00 AM 0 comments
Waduh... gamat dong sih.. Kok ada si ganteng minta no telfon gwe. Nggak nampak sih perut gwe udah kayak gini? Udah mau jadi mummy ..He he he..Cerita nya gini dong. Semalam ada si ganteng minta no telfon gwe. Rupa dan gaya nya sepertinya biasa di lihat dong. Seperti ini:


Ha Ha Ha.. Itu memang lah Randy Pangalila. Masuk dalam mimpi aku plak. Kelakauuuu! Bukan apa, sebelum tido aku tengok cite Dalam Hati Ada Taman kot. Tapi since preggy ni memang suka sangat tengok si Randy nih. Lagu-lagu dia gaks. Padahal sebelum ni orang lain sibuk tengok Nada Cinta, aku tak minat terus tengok cita tu. Apatah lagi nak tengok si Randy. Tapi sejak preggy ni, suka plak tengok Randy. Hukk Hukk! Tekejut lak keluar anak sebijik macam Randy, hamekauuu!

Takpe..ni ha bawah ni aku dgn Randy aku. Ni pic masa honeymoon kat Pulau Sapi Kota Kinabalu. Few days after our wedding. January 2012, lupa exact date bila photo ni di ambil..Seronot lah sangat! Nak g KK lagi! 



Dan, bawah ni antara lagu Randy Pangalila yang aku suka... Layanz!

 

Tuesday, November 27, 2012

Berat Badan Ideal Bayi Anda!

Posted by mimie at 11/27/2012 10:05:00 PM 0 comments
Kenapa perlu nak maintain berat baby plak? Berat mummy jer kene maintain cukup lah! Heeepppp! Silap... Kene maintain mummy & baby punyer berat. 

Berat bayi yang perlu di beri perhatian adalah kurang daripada 2500g @ 2.5kg dan melebihi 4000g @ 4kg. Dan berat optimum bayi adalah di antara 3000g @ 3kg-4000g @ 4kg. 

Untuk berat bayi yang lebih dari 4250g @ 4.25kg, kebarangkalian untuk melahirkan anak secara normal adalah agak tipis. Ini kerana ramai doktor tak nak amik risk menyambut bayi secara normal vagina delivery. 

Pemakanan adalah penting untuk ibu ketika mengandung. Kita selalu sangat cakap "makan untuk 2 org"... Aku lak, try to maintain my food intake but at the same time, makan secara kerap tapi sedikit. Dan, aku selalu gak remind myself, "bukan makan untuk dua org tapi berkongsi nutrien"... Susah, memang susah nak maintain. Bare in mind, NUTRIEN!

Doktor Pakar Zat Pemakanan ada cakap, ibu mengandung kena makan 5 kali sehari. Hepppp! Jangan silap lagi. Bukan 5 kali meal tu makan nasi, lauk lauk lauk. Maksudnya, BREAKFAST, LUNCH, MINUM PTG, DINNER, SUPPER. Atau pepandai lah atur sendiri. Selalunya makan dalam kuantiti sedikit setiap 2-3 jam. Heavy meal aku selalu letak pada LUNCH dan DINNER. Yang lain-lain, light jer. Light ni aku tak amik sebarang bentuk mi, nasi etc. Dan untuk supper, aku makan buah. Normally, I choose jambu @ betik @ apa2 lahh..

Ehems. Cara pemakanan aku ni, so far senang lah nak maintain. Nanti husband ada, keje aku melantak jer lah kot. Hopefully dpt maintain jugak demi baby tercayang.

So, kat bawah ni aku amik dr Blog Dr Zubaidi. So, please refer2 lah selalu yer :)


Monday, November 26, 2012

25 weeks baby!

Posted by mimie at 11/26/2012 09:11:00 PM 0 comments
Syukur Alhamdulillah, hari ni baby dah 25weeks 1 day.




Alhamdulillah, baby tak banyak ragam. Mummy pun so far, sihat dan masih gagah lagi. Cuma masa bangun tido, memang kene slow-slow angkat dari katil. Kaki dah turun, badan atas katil lagi. Pastu, masa angkat, nak kene berpegang dulu. Sakit lak pinggang...hee~ 
Solat, Alhamdulillah stakat ni masih boleh solat macam biasa. Tp nak angkat tu memang kene slow-slow lah..
Bawah ni panduan untuk solat duduk kalau dah sarat sangat nanti :)
Ape yg aku nak makan? Suddenly nak mkn ketam. Sebelum ni takde lah minat sangat makan ketam pon. Kalau g mkn seafood, memang tak kan order ketam. Bukan tak suka ketam, tapi ok ok jer. Tapi, tetiba nak makan ketam plak. hish!
Ape lagi nak update ek? oh...based on findings, week 25 ni, baby dah mula tumbuh rambut.. Ololo.. Comel! hehe...
So, Development for week 25 dari YouTube!

Saturday, November 24, 2012

Posisi Kedudukan Bayi Saya 24weeks : Posterior

Posted by mimie at 11/24/2012 09:50:00 PM 0 comments
Since last scan kat KKIA, kedudukan baby aku adalah Posterior, so aku search camana la rupe posisi tu. So, this is my findings:


Posisi : Anterior

Posisi : Posterior


Apakah itu posisi posterior?

Posisi posterior adalah di mana kepala bayi menghala ke bawah, tetapi belakang kepalanya terletak di spina anda. Bila proses kelahiran bermula, lebih kurang satu daripada 10 bayi berada dalam posisi ini.

Kebanyakan bayi dalam posisi ini dilahirkan melalui vagina juga, tetapi ia boleh menyusahkan anda, terutamanya jika dagu bayi ditolak ke atas dan bukan ke bawah menuju dadanya. Akibatnya:

• Anda mengalami sakit pinggang kerana tengkorak bayi ditolak pada spina anda.

• Ketuban air anda lebih berkemungkinan memecah pada permulaan kelahiran.

• Proses kelahiran berjalan lebih lambat.

• Anda teringin meneran sebelum serviks anda berkembang sepenuhnya.

Apabila bayi anda sampai ke penghujung pelvis anda, dia perlu memusing sejumlah 180 darjah untuk memasuki posisi yang terbaik bagi kelahirkan.

Ini akan mengambil masa, atau bayi anda akan memutuskan dia tak mahu memusing langsung! Dalam hal ini, dia akan lahir dengan mukanya memandang ke atas menghadapi muka anda apabila dia keluar. Dia mungkin memerlukan ventouse untuk membantu dia keluar.


Read more: http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/labour-and-birth/posisi/#ixzz2D9BqGKeM

Apakah itu posisi posterior? 

occopito posperrior
Posisi posterior adalah di mana kepala bayi menghala ke bawah, tetapi belakang kepalanya terletak di spina anda. Bila proses kelahiran bermula, lebih kurang satu daripada 10 bayi berada dalam posisi ini.

Kebanyakan bayi dalam posisi ini dilahirkan melalui vagina juga, tetapi ia boleh menyusahkan anda, terutamanya jika dagu bayi ditolak ke atas dan bukan ke bawah menuju dadanya. Akibatnya:

• Anda mengalami sakit pinggang kerana tengkorak bayi ditolak pada spina anda.

• Ketuban air anda lebih berkemungkinan memecah pada permulaan kelahiran.

• Proses kelahiran berjalan lebih lambat.

• Anda teringin meneran sebelum serviks anda berkembang sepenuhnya.

Apabila bayi anda sampai ke penghujung pelvis anda, dia perlu memusing sejumlah 180 darjah untuk memasuki posisi yang terbaik bagi kelahirkan.

Ini akan mengambil masa, atau bayi anda akan memutuskan dia tak mahu memusing langsung! Dalam hal ini, dia akan lahir dengan mukanya memandang ke atas menghadapi muka anda apabila dia keluar. Dia mungkin memerlukan ventouse untuk membantu dia keluar. 

Apakah posisi yang terbaik untuk bayi saya? 

Occipito anterior
Proses kelahiran hampir selalunya paling pendek dan senang bayi anda berada dalam kepala ke bawah, dengan belakang kepalanya berpaling sedikit ke arah depan perut anda. Ini dipanggil posisi anterior. Hampir semua bayi berada dalam posisi ini pada peringkat akhir kehamilan.

Dalam posisi ini, dia muat kemas ke dalam lengkok pelvis anda. Semasa proses kelahiran, dia akan berlingkar dan meletakkan dagunya pada dada. Proses kelahiran anda patutnya lancar jika bayi anda berada dalam posisi ini kerana:

• Mercu kepala bayi anda membawa tekanan pada serviks semasa kontraksi. Ini menolong serviks anda mengembang dan menolong menghasilkan hormon-hormon yang diperlukan untuk proses kelahiran.

• Pada fasa meneran, bayi anda akan menyerong kepalanya untuk mendahulukan bahagian terkecil kepalanya melalui pelvis anda.

• Apabila dia sampai ke hujung pelvis anda, dia akan memalingkan kepalanya sedikit supaya bahagian kepalanya yang terbesar berada di tempat pelvis anda yang paling luas. Belakang kepala dia kemudian akan dapat turun ke sebelah bawah tulang pubik anda dan apabila lahir kelak, mukanya menyapu seluruh perineum, iaitu tisu antara bahagian bawah vagina dan saluran belakang anda.
 




Bagaimanakah saya boleh membantu bayi saya ke posisi anterior
Anda mungkin pernah dengar akan teknik yang dipanggil "memposisikan fetus secara optimum" (optimal fetal positioning, OFP). Ia adalah cara menggalakkan bayi mengambil posisi anterior dengan menukarkan postur anda, terutamanya bila anda duduk. Ingat yang anda sedang cuba menonggengkan pelvis anda ke depan dan bukan ke belakang. Jadi, bila anda duduk, pastikan yang lutut anda sentiasa lebih rendah dari punggung anda.

Cuba yang berikut:

• Periksa yang kerusi yang digemari anda tidak membuatkan punggung anda ke bawah dan lutut ke atas. Jika ia begitu, cuba pusingkan kerusi, melutut pada kusyen dan condongkan diri ke depan.

• Sental semua lantai dan papan kambi - nenek kita selalu berkata yang mencuci lantai ialah cara yang baik untuk bersedia untuk kelahiran. Dan itu adalah benar! Apabila anda dalam posisi merangkak atas tangan dan lutut anda, belakang kepala bayi anda memusing ke bahagian hadapan abdomen.

• Selalulah berhenti kerja dan bergerak-gerak jika kerja anda memerlukan anda duduk banyak.

• Duduk atas kusyen dalam kereta anda supaya punggung anda terangkat.

• Condongkan diri ke depan bila sedang menonton televisyen.

Anda tak perlu bimbang tentang mengarahkan bayi anda ke posisi yang baik semasa berada di katil. Apabila anda berbaring secara mendatar, bayi anda tidak tertolak ke dalam pelvis anda. Tetapi, berbaring di sisi adalah posisi yang terbaik untuk tidur pada peringkat akhir kehamilan. 


Bagaimanakah saya boleh memperbaiki posisi bayi saya semasa proses kelahiran?
Jika bayi anda dalam posisi posterior bila proses kelahiran bermula, anda masih boleh postur tegak atau membongkok ke depan untuk membantu bayi anda pusing dan melegakan kesakitan. Adalah biasa bagi bayi-bayi menukar posisi semasa proses kelahiran dan kebanyakkan bayi membetulkan posisi menjadi anterior pada fasa meneran, tidak kira posisi mereka pada permulaan proses kelahiran.

Kadangkala wanita mengalami sedikit kesakitan beberapa hari sebelum proses kelahiran bermula. Ini boleh meletihkan tetapi kesakitan itu mungkin tanda bayi yang sedang cuba memusing untuk mencapai posisi anterior. Cara terbaik mengatasi masalah ini ialah:
  • cuba rehat sebanyak mungkin pada masa malam;
  • pada siang hari, berdiri tegak dan kekal aktif;
  • membongkok ke depan semasa kontraksi;
  • makan dan minum secukupnya untuk mengekalkan tenaga;
  • relaks dan kekalkan fikiran positif.

Anda mungkin mendapati yang postur terbaik semasa proses kelahiran ialah merangkak. Dalam posisi ini, bayi anda jatuh menjauhi spina anda, melegakan sakit pinggang dan ini mungkin menolong dia memusing, juga.

Dalam proses kelahiran, cuba:
  • Berdiri tegak untuk seberapa lama yang boleh.
  • Kekal berdiri atau menegak sebanyak mungkin.
  • Membongkok ke depan semasa kontraksi - gunakan bola (birth ball), bean bag, suami anda atau katil untuk membantu anda.
  • Goyangkan pelvis anda semasa kontraksi untuk membantu bayi anda memusing semasa dia melalui pelvis.
  • Elakkan daripada duduk atas kerusi atau katil dalam posisi menyandar.
  • Kalau boleh, elakkan suntikan epidura, kerana ia boleh meningkat kebarangkalian bayi anda berada dalam posisi posterior. Suntikan epidura juga meningkat kebarangkalian anda memerlukan kelahiran dibantu.
  • Jika anda menjadi sangat letih semasa proses kelahiran, baringlah di sisi anda sebab ini membenarkan pelvis untuk mengembang sedikit supaya dapat memberi bayi anda lebih ruang semasa anda berehat

Psttt : Dont worry, still ada masa untuk baby bertukar posisi. Sebab selalunya baby akan kekal pada posisi dia apabila masuk 35-36weeks. Hopefully baby mummy nanti dalam posisi yang sempurna agar mudah bersalin ya cayang.. Kalo tak, kene lah praktik yang macam gambar kat bawah ni ..he he he

 


Apakah itu posisi posterior?

Posisi posterior adalah di mana kepala bayi menghala ke bawah, tetapi belakang kepalanya terletak di spina anda. Bila proses kelahiran bermula, lebih kurang satu daripada 10 bayi berada dalam posisi ini.

Kebanyakan bayi dalam posisi ini dilahirkan melalui vagina juga, tetapi ia boleh menyusahkan anda, terutamanya jika dagu bayi ditolak ke atas dan bukan ke bawah menuju dadanya. Akibatnya:

• Anda mengalami sakit pinggang kerana tengkorak bayi ditolak pada spina anda.

• Ketuban air anda lebih berkemungkinan memecah pada permulaan kelahiran.

• Proses kelahiran berjalan lebih lambat.

• Anda teringin meneran sebelum serviks anda berkembang sepenuhnya.

Apabila bayi anda sampai ke penghujung pelvis anda, dia perlu memusing sejumlah 180 darjah untuk memasuki posisi yang terbaik bagi kelahirkan.

Ini akan mengambil masa, atau bayi anda akan memutuskan dia tak mahu memusing langsung! Dalam hal ini, dia akan lahir dengan mukanya memandang ke atas menghadapi muka anda apabila dia keluar. Dia mungkin memerlukan ventouse untuk membantu dia keluar.


Read more: http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/labour-and-birth/posisi/#ixzz2D9BqGKeM

Apakah itu posisi posterior?

Posisi posterior adalah di mana kepala bayi menghala ke bawah, tetapi belakang kepalanya terletak di spina anda. Bila proses kelahiran bermula, lebih kurang satu daripada 10 bayi berada dalam posisi ini.

Kebanyakan bayi dalam posisi ini dilahirkan melalui vagina juga, tetapi ia boleh menyusahkan anda, terutamanya jika dagu bayi ditolak ke atas dan bukan ke bawah menuju dadanya. Akibatnya:

• Anda mengalami sakit pinggang kerana tengkorak bayi ditolak pada spina anda.

• Ketuban air anda lebih berkemungkinan memecah pada permulaan kelahiran.

• Proses kelahiran berjalan lebih lambat.

• Anda teringin meneran sebelum serviks anda berkembang sepenuhnya.

Apabila bayi anda sampai ke penghujung pelvis anda, dia perlu memusing sejumlah 180 darjah untuk memasuki posisi yang terbaik bagi kelahirkan.

Ini akan mengambil masa, atau bayi anda akan memutuskan dia tak mahu memusing langsung! Dalam hal ini, dia akan lahir dengan mukanya memandang ke atas menghadapi muka anda apabila dia keluar. Dia mungkin memerlukan ventouse untuk membantu dia keluar.


Read more: http://www.babycenter.com.my/malay/pregnancy/labour-and-birth/posisi/#ixzz2D9BqGKeM

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare