Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Sunday, December 30, 2012

What is the best investment??

Posted by mimie at 12/30/2012 07:11:00 PM
Macam yang aku dah janji before ni, aku nak share pasal Investment. Apa yang babah buat? Meh aku story..

Begini kisahnya. Masa tgh jalan-jalan kat Merdeka Plaza hari tu, kami di datangi oleh seorang lelaki. Then, dia ajak duduk kat booth and dia mula story pasal Early Education. Aku at first memang tak nak duk lama tapi yang menariknya, husband yang beriya-iya. Selalunya kalau ada promoter menghampiri kami di shopping mall, husband yang akan awal-awal cakap "Takpe..Thanks" or "Takpe, kami dah ada" . Tapi kali ni, bila husband tengok pasal Early Education, husband yang tarik tangan kita untuk follow laki tu pergi ke booth. And, husband mendengar dengan penuh minat, while aku. Angguk-angguk.. Aku tak expect husband betul-betul berminat nak dengar. First time okay dia nak dengar promoter/salesperson promote barang kat shopping mall. So we spend almost 30minutes kot. Or lebih. husband tanya banyak benda kat mamat India tu. 

Satu persatu explanation dia bagi, and husband makin berminat. Kebetulan tiba-tiba husband dpt phone call from customer dia (well, my husband is also doing gold as his part time job..) Selalunya kalau customer call nak beli emas (Public Gold) , husband akan borak lama.. Masa tu aku amik kesempatan , terus tanya Mr Rajesh (promoter tu tadi) berapa harga benda yg dia promote tuh. Dia cakap RM2161-RM2400. 

"Mak aih...." terbeliak sat mata aku. Well, yes I expect this books memang tak murah. Tapi aku tak expect sampai RM2400. 

Then, husband datang balik and continue borak pasal buku. Eh.. sekejap plak husband borak dgn customer dia. (Customer tu beli 10g Public Gold bracelet..rezeki. Alhamdulillah)

Lepas habis borak, husband tanya aku : "Kita beli okay"

Aku : "Eh, biar betul nak beli ni?"

Husband : "Just imagine why do some parents sanggup spend sampai beribu-ribu untuk beli mainan baby Fisher Price bagai nak rak. Why don't we spend on this? For baby's future jugak kan. Well, baby can listen. As what we did everyday, ngaji untuk baby, pasang Quran masa tidur. Kita jugak boleh read story books for baby too. Baby kan dah boleh dengar."

Aku: "So, saya lah yang kene read the books everyday for baby ekk" sambil gelak. 

Husband pun gelak skali. Hihi.

After beberapa reason yg husband bagi (dia memang camni. Selalu menang dengan reason dia. We will list out pros and cons everytime ada percanggahan pendapat macam ni. Hari tu masa dia nak beli Samsung Note 10.1 pun, kami duduk sat, dia list out pros&cons and dia menang, aku kalah. So beli! Hmpph!)   

Mr Rajesh tu pun sanggup gak tunggu kami discuss. Memula tu, aku cakap kat husband, kita discuss dulu, esok kita datang lagi. Tapi, husband memang akhirnya berjaya pujuk aku. So, we agree to buy. After payment has been made, ktorg masuk KFC, makan. 

And, today.. baby dah genap 30weeks. Pagi-pagi lagi 8am, ada orang call cakap dah depan rumah nak deliver Books. Alhamdulillah, bila aku bukak jer buku-buku tu, seriously aku terus jatuh cinta kat buku-buku dia. Junior books tapi sangat interesting. Aku sebagai orang dewasa ni pun banyak gak tak tau terms , words etc dlm buku tu.  Alhamdulillah, sekarang aku rasa tak rugi beli buku tu. As what husband said, "Knowledge is the best investment"

Meh aku share apa yang ktorg dapat:
1- Raise Your Child's Self Esteem
2-
Fun Thinkers Board Games (Contains - 10 level of books activity , Parents guide & Board)
3- Junior Dictionary ( contain - 2 dictionaries with 3D Cover Dictionary )
4 - Story Books (contain of 5x5 minutes Story Books and 5x10 minutes Story Books)
5 - Question & Answer Books (contain of 10 Q&A Books)
6 - Magic English (contain of 26 Activity Books & 26 DVD for each book)
7 - Words, Words, Words (contain - 4 x 600words book) 

And, all with hard cover & quality papers yg tidak akan di makan anai-anai. And, for your information, buku-buku ni publish by Scholastic, publisher Harry Porter etc. Sila search yer. Aku kalau pasal buku-buku ni tak de lah expert sangat tapi itu jer yang aku tau. Hek hek.

Bila tengok semua buku-buku tu, seriously berbaloi. Alhamdulillah... aku dah start read story books for baby :)

Here are the books!

Complete Set yang dah di terima. Tinggal Word, Word, Word jer belum

Raise your Child Self Esteem

Fun Thinkers with board games. Seronok tau main ni. Ada 10 level. Makin lama makin susah :)

I pick this one as the best. Junior Dictionary. Thesaurus & Picture Dictionary. Very interesting!!

Story Books. Dalam 5 minutes story books tu ada banyak citer gak. Aku start with 5 minutes dulu. 10 minutes story book pun ada byk story!

This Q&A books pun interesting. Dalam dia ada persoalan dan jawapan. Contoh, what is the biggest mammals. Imagine jer ada 10 buku Q&A. Sangat banyak yang aku tak tau sebelum ni aku tau dari buku ni. My no 2 choice after dictionary :)

Buku & DVD include skali. Pasang DVD, ada cerita with classical music. 

**Ada pendapat mengatakan kalau bagi baby dengar classical music boleh increase tahap pemikiran budak tu. Wallahualam**

So, thank you Babah for buying these for baby. Insyallah, as what you said "Investment terbaik adalah ilmu" 

2 comments:

nurvv on December 31, 2012 at 10:04 AM said...

Hi mimie! how r u? hv been reading your blog thru google reader (sebab busy hehe) and terpanggil nak komen untuk ini.

Yes, we bought the grolier set too,(masa mengandungkan naufal 4 bulan lagi) and I played and sang to the magic english dvds while he was still in my tummy, and I can see now that he's so alert and really into it!, siap begging for more bila dah habis play. It's indeed a good investment. While all babies his age own ipads or tablets, he owns a dvd player. hehe ;)

p/s: I'm a Disney freak sejak kecil so I'd thought I make my chil(ren) love Disney too. :D

mimie on January 3, 2013 at 9:06 AM said...

Hi vv! Alhamdulillah sihat jer :)

Rasa berbaloi sgt invest set grolier ni kan. Saya baru start at 7months. He he. Hopefully nanti baby alert mcm naufal jugak. Hehe.

Post a Comment

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare