Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Saturday, February 16, 2013

Guarantee Letter from MSH International

Posted by mimie at 2/16/2013 11:59:00 PM
Syukur Alhamdulillah...

Husband baru je email Guarantee Letter dari MSH International untuk delivery nanti. 

We have been working on it for it since...entah! Haha... sbb husband keja nun jauh di sana, so agak sukar untuk kami communicate dgn husband-company-insurance-hospital-doctor ... banyak process. sbb hospital di Malaysia,MSH nun di Qatar. Tp once aku mintak Dr Clarence tuliskan surat untuk aku, indicating my EDD and estimated cost for delivery last week, everything settle sekelip mata. 
Rabu lepas masa buat follow up tu, Dr Clarence tulis surat (by hand ok) atas letterhead Columbia Asia & bg estimate cost around RM3k to RM8k++, sign dan cop! 

Aku balik rumah, scan, email kat husband, tadaaa... hari ni dah siap Guarantee Letter. 

Anyway, syukur Alhamdulillah... ini lah namanya rezeki. Walaupun hakikatnya, monthly gaji laki aku kena tolak untuk MSH International nih.he he. Kira free lah kan. Kalau tak ambik, lagi rugi. Dah la husband aku potong gaji bulan-bulan. Tak amik lak, rugi lah. Baik takyah subscribe company insurance! Hehe. Alhamdulillah syukur.

Sebenarnya selama ni ktorg laki bini tak pernah nengok rupa Guarantee Letter. Takde idea how it looks like. Pihak hospital Columbia Asia just cakap Guarantee Letter... bla bla bla.  So selama ni, ktorg main bayar je dulu untuk schedule follow up. Alhamdulillah, lopas nih, takyah risau... kalau takde, masak gak nak bayar tu. Baik aku beli benda lain kan... 

So, to those yg macam aku nih, tak pernah tengok rupa Guarantee Letter , boleh refer pic. Normally Guarantee Letter ni di keluarkan oleh org yg nak sponsor cost hospital iaitu insurance company. Guarantee Letter ni ada mcm2 jenis. tp kat sini aku cuma cita pasal Hospital (to be specific, delivery) Guarantee Letter. Kalau korg ada insurance, mintak dorg kluarkan GL ni, dorg akan deal directly dgn pihak hospital dan tadaaa... korg goyang kaki jer pastu. Cuma at first, korg kene sediakan surat dr doktor tu je lah..

Niat bukan nak menunjuk tp mungkin ada reader yg macam aku, tak tau GL pastu husband jauh lak di sana... bila aku g hospital, aku tanya boleh pakai ING card aku tak(company aku pakai ING) .. dorg ckp dorg cuma terima GL. Aku pun blur apa GL. ING company aku tak cover maternity n delivery. So, no GL provided for maternity. Kesian kan. So, tanya husband... husband yg jauh di Qatar mmg tgh working on it. tp sbb jarak, MALAYSIA & QATAR , tu yg buat sedikit sukar untuk aku. Atleast now dah lega sbb pihak MSH International direct deal dgn pihak Columbia Asia. Ktorg tak perlu buat ape dah. Alhamdulillah...syukur!



0 comments:

Post a Comment

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare