Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Wednesday, May 16, 2012

Apa itu D&C?

Posted by mimie at 5/16/2012 10:36:00 PM

Apa itu D&C?

Mengapa perlu D&C
D & C adalah kependekan bagi “dilation and curettage”. D&C boleh dilakukan untuk pelbagai sebab dan ia bermaksud:

Dilation bermakna mengembangkan atau membesarkan saluran pintu rahim sedangkan curettage ialah pembersihan dengan secara mengorek dengan alat “curette” ruang rahim daripada kandungannya akibat daripada sisa-sisa kehamilan yang gugur atau lemak-lemak yang bertempek seperti “endometrial polyps” ataupun dari tumbuhan kanser
pada dinding rahim.

Apakah tujuan kita melakukan D & C
Ini adalah satu tata-cara yang paling sering dilakukan ke atas wanita untuk berbagai sebab dan tujuan. Ia mungkin dilakukan sendirian atau bersama-sama tatacara pembedahan yang lain. Diantara tujuan-tujuan melakukan D&C ialah.

1. Kita melakukan D & C tujuan untuk mengatasi masalah kemandulan ialah wanita yang telah lama mencuba untuk hamil tetapi masih gagal. D&C dilakukan sebagai kaedah rawatan yang termudah di peringkat awal untuk membesarkan saluran pintu rahim dan untuk membersihkan rahim daripada lemak-lemak yang mungkin mencegah daripada pencatuman benih dan pertumbuhan embryo pada dinding rahim.

Ia mungkin juga boleh membuka kesumbatan pada saluran fallopian apabila disertai dengan prosedur “Hydrotubation”. Hydrotubation ialah satu kaedah dimana ubat cecair disuntikkan melalui pintu rahim dengan tekanan yang kuat ke dalam ruang rahim dengan tujuan untuk membuka saluran fallopian. Kaedah seperti ini juga dilakukan untuk tatacara x-ray yang digelar “Hysterosalpingogram” tetapi pada x-ray ia disertai dengan pengambilan gambarfilem. Sedangkan ketika D & C dan hydrotubation tidak disertai dengan x-ray tetapi pergerakan air ke dalam saluran fallopian boleh dikesan melalui ultra-sound scanning.

2. D&C dilakukan untuk membersihkan rahim daripada sisa tisu, uri atau selaput daripada kehamilan yang gugur tetapi tidak sempurna kegugurannya.

Jika dibiarkan, sisa-sisa tisu ini ia mungkin boleh menyebabkan pendarahan yang berpanjangan dan mungkin boleh juga dijangkiti kuman mengakibatkan sukar untuk wanita tersebut hamil lagi dimasa hadapan. Oleh itu pembersihan ruang rahim melalui proses D&C adalah sangat penting untuk mencegah dua kerumitan tersebut.

3. D&C juga dilakukan untuk mengesan penyakit kanser khususnya kanser rahim.

Di kalangan wanita-wanita yang mengalami masalah seperti pendarahan selepas putus haid, pendarahan yang tidak tentu masa di luar haid dan juga bagi mereka yang mengalami pendarahan yang berpanjangan, D&C akan dapat mengesan apa jenis penyakit kerana tisu-tisu yang didapati daripada dinding rahim akan dihantar ke makmal untuk kajian kaji-sel (histopathology).

4. D&C juga dilakukan untuk tujuan membersihkan rahim daripada kehamilan yang luar biasa seperti “Molar Pregnancy”.Dalam keadaan molar pregnancy atau kehamilan anggur ini kandang-kala D&C dilakukan dua kali dengan jarak dua minggu antara pertama dengan kedua.Tujuannya ialah membersihkan rahim daripada sisa-sisa sel molar yang ada berkemungkinan di masa hadapan kelak menjadi kanser rahim.

5. D&C juga dilakukan untuk membuang tumbuhan fibroid yang kecil atau “polyps” yang
mungkin berlaku di pintu rahim dan dalam rahim khususnya bagi tumbuhan yang kecil.

Cautery adalah lain-lain tata-cara yang dilakukan beserta dengan D&C termasuklah 'cautery' pintu rahim jika berlaku 'erosion' atau hakisan yang menyebabkan jangkitan kuman dan pengeluaran lendir yang banyak, berbau dan berwarna dan ia tidak boleh dirawat dengan ubat-ubatan. Rawatan 'cautery' iaitu penggunaan letrik (electro-cautery) ataupun menggunakan kaedah sejuk (cryo-cautery) pada pintu rahim. Setelah dicautery lapisan baru akan tumbuh pada pangkal rahim dan dengan ini masalah hakisan (erosion) akan dapat diatasi

Wanita-wanita yang menjalani D&C yang disertai dengan prosedur lain, hanya perlu dimasukkan ke wad harian di klinik atau di hospital. Ia masuk di waktu pagi hari pembedahan setelah berpuasa selama enam jam. Pesakit kemudiannya dibius untuk memudahkan tatacara dilakukan. Biasanya ia perlu berehat selepas pembedahan ini selama dua hingga empat jam dan pesakit akan dibenarkan balik.

Selepas D&C pesakit akan mengalami sedikit perdarahan, bergantung kepada apakah sebab D&C dilakukan. Ada yang mengalami pendarahan dalam satu atau dua hari, ada yang sampai 10 hari atau lebih. Biasanya pemulihan selepas D&C untuk keguguran atau kehamilan luar biasa mengambil masa selama dua minggu. Tempoh waktu tersebut diperlukan untuk pemulihan rahim.

Petikan dari http://www.hamidarshat.com

0 comments:

Post a Comment

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare