Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Wednesday, May 16, 2012

Part 3 - Selepas Keguguran

Posted by mimie at 5/16/2012 10:44:00 PM
Sambungan dari Pengenalan - Pengalaman Gugur Anak Kembar


Part 1 : Pengalaman Keguguran Kandungan 1 
Part 2 : Proses Keguguran
Part 3 : Selepas Keguguran
Part 4 : Berpantang 
Part 5 : Persoalan saya tentang keguguran (Rakan-rakan yang ada pengalaman boleh tak share or bagi link kat sini?)

PART 3
Pagi tu saya pergi office macam biasa. Sebelum mintak excuse dgn bos, saya siapkan beberapa file & submit sebab memang dapat jangka saya akan cuti panjang.

Lepas submit, saya masuk bilik bos & discuss sikit. Bos cakap sayang kalau ambik MC sebab saya dah datang office. So, dia suggest ambik Exit Pass jer. Means, keluar je & 4.30pm thumb out. Tp bos sebenarnya tak tau pun saya bleeding terok. Dia ingat problem biasa jer.

So, that morning saya dan mak mertua pegi General Hospital around 10am. Sampai hospital 10.30am. Tunggu punya tunggu, nama saya di panggil around 11.15am. Tapi malangnya, bukan di suruh jumpa doctor, tapi di suruh balik & datang lagi jam 2am. Dengan hati pasrah, balik jer lah. Memang penat giler. Parking hospital, faham-faham jer lah. Jenuh nak jalan

2pm, saya dan mak mertua dah sampai hospital. Patient yang menunggu cuma 3 org masa tu. Penat nya tunggu :'( Doctor plak takde. 3pm, baru ada Doctor and nama saya di panggil dulu.

Dr Ahmad Zaheer buat pemeriksaan. Masukkan 'corong' pada vagina. Tujuan nya nak tengok masih ada clot(darah beku) atau tak. Alhamdulillah, Dr Ahmad Zaheer cakap dah tak de.

Pengalaman check clot tu? Ya Allah, Allah jer yang tau. Masa Dr nak keluar kan, nasib baik nurse suruh saya tarik nafas. A bit ok compared to masa di masuk kan tu.

Setel dengan Dr Ahmad Zaheer, Dr Voon plak. Dr Voon buat scanning, bermula dengan abdomen scan. Dr Voon cakap dah tak de apa-apa. Tapi untuk confirm kan benda tu, Dr Voon continue dengan vaginal scan. Vaginal scan this time a bit ok compared to masa first time buat vaginal scan dengan Dr Faridah. Lepas tu, Dr Voon check wether pintu rahim dah tertutup atau tak. Urgh! Seriously, tak pernah imagine nak lalui benda macam ni. Tp Alhamdulillah, saya lalui nya dengan baik dan syukur, Dr Voon sahkan saya tak perlu buat 'cuci' D&C...

Melalui pembacaan, apa yang saya tau D&C ni, kita akan di bius dan akan dikorek untuk keluarkan apa yang tertinggal. Boleh rujuk dengan lebih detail lagi kat sini ->Apa itu D&C??

Balik dari hospital nak dekat jam 4pm lah jugak. Sampai rumah, rehat & tidur jer. Penat? Mungkin sebab bleeding, muka nampak pucat & memang penat pun...

Alhamdulillah...saya terima ujian Allah

Continue : Part 4 - Berpantang





Ni masa tgh baring, selepas 'corong' di masuk kan ke vagina untuk check clot (darah beku yang tertinggal). Yg berdiri tu Dr Ahmad Zaheer. Kaki tu, kaki saya lah :p



Proses Vaginal Scan . Sumber Internet
Alat Transvaginal Scan yang akan di masuk kan melalui vagina.
 Sumber : Internet

Blood pressure saya masa tu 106/58




0 comments:

Post a Comment

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare