Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Tuesday, April 24, 2012

First Scan .. Twin ke tak?

Posted by mimie at 4/24/2012 04:16:00 PM
Alhamdulillah...syukur sangat pada yang maha Esa. saya baru sahaja selesai buat ultrasound scan. Thanks mr husband sebab izinkan saya buat scan!

Lepas lunch, saya balik rumah jap. Sempat mandi sebab panas sampai berpeluh. Kang tak pasal-pasal doc pun geli nak buat scan!

So, about 2.30pm.. Sampai ke Timberland Hospital, directly pegi kaunter & wait for maybe 5mins. Then, someone call my name so I enter the room. a very friendly nurse, wearing pink gown asking me to lie on the bed. Eh? Terus baring? Oke. 

Then, Dr P. Ling datang & borak2 jap. 

"Hi...lets do the scanning now. are you ready"
"Sure..Im waiting for this moment..hehe"

So, doc sapukan gel kat perut...Sejuk!
Mula-mula nampak kantung jer...sedih! Saya nampak satu benda bulat macam balloon. Pusing, tekan...still tak nampak! Saya dah nervous...
"Hmm...we should see the baby at this point. How about your period. Is it normal?" Dr Ling start to ask.
"I can say normal...around 28 to 30 days"
"Ok...I push more harder maybe we can see something somewhere"
Saya dah cuak, nervous..saya nampak satu benda balloon besar yang kosong. ada satu dot jer.
 Tiba-tiba....

"That's the cavities. lets take a look around, baby must be somewhere at this point.." (dot yg saya nampak tadi tu cavities rupenyer!)
pusing punya pusing...tekan punye tekan..saya dah nervous gile...
"and...there! can you see the baby? omg..i can see two heartbeat."

saya tak faham memula tu! hehe.. tanye doc "what do you mean by 2 heartbeat?"..
"probably u will have twins"


tapi at this point, baby too small and doc suggest vaginal ultrasound to confirm whether its twin or not. dia explain camne buat vaginal scan...WOW! masuk kan alat macam camera tu ke dalam vagina!!! Seram! so, i choose to come over for another visit.

for me, whether baby twin ke tak, saya dah nampak heartbeat & baby sihat dah sangat-sangat bersyukur! hopefully, baby sihat...amin...Syukur dah nampak heartbeat baby for this first scan! 


EDD dr scan : 13/12/12 atau 14/12/12...kalau 12/12/12 lagi bagus! hihi

Err...tapi macam tak percaya jerr ada twin. Salah kot! 
**Kalau twin, Alhamdulillah...kalau sorg jer..Alhamdulillah**
So, as for now, anggap baby sorg jer :) tanak mengharap sangat.



3 comments:

catatanjemariku on May 14, 2012 at 1:23 PM said...

salam...sedih bila baca post ni...cos masa 4may tu la jugak saya 1st scan and 13w. tp ada satu kantung kosong,alhamdulillah sorg lg ok. mcm pengalaman sis, sy pun ada klua brownish pd awal2. dok suruh g scan sy degil,dah 13w baru sebok nak g scan...tu pun lepas ada klua ketulan mcm ati ayam...kecik je.ingatkan effect sy kuat berjalan... apapun salam takziah buat sis.

mimie on May 14, 2012 at 6:31 PM said...

Awk patut syukur atleast yg sorg tu survive.please take a very good of urself n baby k :) jgn sedih tau...tak elok ..dont worry b happy yerrr...

Sy dah penat dah bersedih n nagis sepanjang tempoh bleeding tu.now alhamdulillah, dah tenang...tak sabar tunggu hubby balik next week.tu yg buat makin happy sesangat nk jmpa hubby. nak deting puas2 :)

mimie on May 14, 2012 at 6:31 PM said...

**take a very good care of urself n baby

Post a Comment

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare