Redha dengan ketentuan Ilahi. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Mu

Lilypie Angel and Memorial tickers

BBT Chart Saya

Semoga Allah swt mengizinkan rezeki ini milik kami...Amin

Monday, August 15, 2016

Adik Ameer Eskhandar

Posted by mimie at 8/15/2016 02:31:00 PM
Assalamualaikum..

Sebelum nak citer panjang, nak story sat pengalaman my pregnancy.

Well actually this is my fourth pregnancy. Number 1- miscarriaged twin 4th May 2012. Number 2 - healthy baby boy 28th February 2013 ( Ameer Eskhandar ). Number 3 - ectopic pregnancy at 7-8weeks ( laps operation 31st Dec 2015 - remove left tube ). Number 4th - InsyaAllah with this lucky baby number 2. Actually now dah 17weeks of pregnancy. Expected delivery date somewhere on January 2017, InsyaAllah..

We ( me, my husband and my son Ameer) dpt tau yg Im pregnant with this number 2, last April 2016. Masa tu tengah busy update few stuff untuk rumah sewa kami di Vista Ilmu Kota Samarahan. Angkat barang berat2x naik tingkat 2, can you imagine? Perasaan pelik mula timbul bila lidah always nak makan sup daging or tulang. Always.. Masa awal2 tu memang takde menu lain, sentiasa sup tulang 😱😱😱  Sampaikan mak pun cakap muka I muka sup tulang. Ha ha ha

Malam tu I buat pregnancy test. Naik two lines. I terus let my husband and my son know about it sbb seriously I duk main angkat barang naik tingkat 2. Risau gak effect dgn pregnancy. Ameer punya reaction?? Dia automatically cakap "Terima kasih Allah swt sebab bagi Ameer adik lagi" I terus terharu dia cakap macamtu. Sebab sebelum ni kan ectopic,  and he knew that Allah dah ambik balik adik dia. 😒 The moment he know that Im  preganant again with another baby, dia terus cium perut I and cakap "terima kasih Allah" . Husband?? Kalau anak dah happy giler, bapak budak ni lagi lah happy tak hengat.... Alhamdulillah, syukur ya Allah

Masa pergi buat first check up, kantung pun tak nampak. Doktor pun suspect another ectopic but she advise for repeat scan the following week. Masuk 5th weeks pregnancy, spotting pulak. Makin risau dibuatnya. Kantung tak nampak, spotting plak. Terus pegi BMC for second opinion (3days after the first time scan). Alhamdulillah, doctor can see the baby, with beating heartbeat. Masa tu 5weeks+ . Syukur sangat baby dalam rahim. And doctor check pintu rahim etc, smua ok. Then, dapat la ubat kuatkan rahim (not duphaston... I cant remember the pills but surely will update once I ingat)

The next Monday, I datang balik ke Columbia Asia hospital seperti yg dah dijanjikan. Masa tu tak bgtau pun dah check kat BMC. Just bgtau ada spotting. Muka doktor dah mula risau dan dia pun mula scan. Actually I knw earlier yg baby dlm rahim😜 . But her respond was priceless bila tengok baby dlm rahim and dah ada heartbeat. Dia punya happy tu, best giler. Sebab doctor dah start risau takut another ectopic. Syukur 😊😊😊

Masuk 6th weeks, spotting dah takde. About a week camtu la spotting. Tak tau kenapa. Lepas tu langsung takde spotting sampai la ni. Syukur.

So, dipendekkan citer, husband first time follow pegi check up was on 12 July 2016. Masa tu check up for 12 weeks. Doctor dah bgtau awal she plan for First Trimester Sreening which to discover genetic disorder. It will combine antenatal tests which includes ultrasound scan and blood test.

For ultrasound scan, it will involves measurement of the nuchal translucency (the fluid filled space beneath the skin behind the neck). The large nuchal translucency measurement maybe an early indication of chromosomal abnormality for eg down syndrome or heart problem in baby. Selain dr tu, it will also checked  nasal bone to see if it present.

After ultrasound scan tu, kena buat blood test plak to check two hormones normally found in all pregnant women iaitu Pregnancy Associated Plasma Protein-A (PAPP-A) & free beta-subunit of human chorionic Gonadotrophin (free B-hcg). Selalunya dalam kes down syndrome, free B-hcg is relatively high and PAPP-A level plak low.

Ahhh.. Ilmiah sangat plak 2 perenggan padahal tadi nak citer pasal husband first time tengok baby masa ultrasound. Geh geh geh. So dapek lah encik husband tengok baby yg super aktif plak masa tu including 3D and 4D scan skali. Memula tak nampak gender nya but then lepas buat 3D nampak ler adik ameer ni. Alhamdulillah πŸ˜€

Ohya, up until now, mualmual masih berjalan seperti biasa. Selera makan boleh tahan tapi suka yg manis πŸ˜₯ takut plak kena GDM. Air favourite, jasmin milk tea, watermelon juice, vanilla milk tea, whatever sweet... Hmmm..




Oh.. Rasa mcm terpanjang plak post ni. Meh la i cut it short. Will update next soon. Daaaa.. Doakan semuanya sihat dan ok 😊

Thank you love!!

2 comments:

Syuhairah Anuar on August 15, 2016 at 4:05 PM said...

Bestnye mimie!!! Syuha pun br miscarriage last month 3rd pregnancy. Tp kan bl da ada experience 2x gugur ni rasa phobia. Always ternanti nanti blog mimie n now rasa nak buang jauh2 perasaan phobia nak pregnant lg. nak positive so that kalau ada rezeki Allah nak bagi lg la. Heee

mimie on August 15, 2016 at 9:31 PM said...

Takziah syuha. Be positive!! mimie lepas ectopic mmg phobia. Sakit ectopic lg teruk dr pengalaman bersalin �� Sampai pengsan kat rumah... Ingat dah mati dah sbb tak dapat bernafas. Huhu. Tak sangka Allah nak bg balik lepas 3 bulan ectopic. Syukur Alhamdulillah.. Kalau Syuha dah ready, Allah akan bagi pada masa yg sesuai. InsyaAllah mimie doakan moga syuha pun dpt anak2 yg sihat, soleh solehah.. Amin ya Rabb

Post a Comment

Twinkle twinkle little star...OUR TWIN BABIES

My 2nd pregnancy for year 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jr Azrul & Little Mimie Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare